Het verhaal van de Grijze Wolf die Den Haag cadeau deed aan Atatürk

By | Kunst & Cultuur

Het Internationaal Strafhof in Den Haag deed op 7 september 1927 een standbeeld van een grijze wolf cadeau aan Mustafa Kemal Atatürk, stichter van modern Turkije.

Het standbeeld van de grijze wolf wordt momenteel tentoongesteld in het veteranenmuseum in Samsun, waar de Turkse onafhankelijkheidsoorlog werd uitgeroepen.

Het Turkse schip Bozkurt (Grijze Wolf) kwam in de nacht van 2 augustus 1926 in botsing met het Franse schip Lotus in de Egeïsche Zee. Acht Turken verdronken in de zee.

De kapitein van het Franse schip werd door een Turkse rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 80 dagen. De Fransen stapten daarop naar het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Het Internationaal Strafhof oordeelde echter dat de Turkse rechtbank juist had gehandeld. De rechtbank deed een bronzen standbeeld van een grijze wolf cadeau aan toenmalig Minister van Justitie Mahmut Esat. Daarop kreeg Mahmut Esat de achternaam Bozkurt (Grijze Wolf) van Atatürk.

Het standbeeld werd in 1968 van Anıtkabir (het mausoleum van Atatürk) overgebracht naar het Atatürk museum in Samsun. Het standbeeld wordt getoonsteld in het veteranenmuseum in Samsun, sinds het museum in 2006 geopend werd.

Grijze Wolf

De Grijze Wolf is erg populair in de Turkse cultuur. Volgens sommige verhalen in de oud-Turkse mythologie stammen Turken af van de Grijze Wolf Asena, of Aşina.

Het 5 Lira biljet met de Grijze Wolf, uitgebracht op 5 december 1927.

 • Adverteren op Turks.nl
 • Tarkan koopt huis voor zijn dochter

  Tarkan heeft een nieuw huis gekocht in Istanbul voor zijn...

  Harvard-academicus de mist in bij eerste vraag

  Een Turkse academicus die werkt als onderzoeker bij...

  Sibel Kekilli: ik word gediscrimineerd

  Na Özil, klaagt ook de bekende Duits-Turkse actrice Sibel...

  Zware straf voor Canan Karatay

  De bekende Turkse dokter Canan Karatay wordt gestraft om...

  Nederlandse actrice is nieuwe gezicht Turkish Airlines

  In de nabije toekomst zien we een Nederlandse naam als het...

  Ceceli geboycot door Turkse media

  De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...