Het verhaal van de Grijze Wolf die Den Haag cadeau deed aan Atatürk

Turks.nl Redactie

Het Internationaal Strafhof in Den Haag deed op 7 september 1927 een standbeeld van een grijze wolf cadeau aan Mustafa Kemal Atatürk, stichter van modern Turkije.

Het standbeeld van de grijze wolf wordt momenteel tentoongesteld in het veteranenmuseum in Samsun, waar de Turkse onafhankelijkheidsoorlog werd uitgeroepen.

Het Turkse schip Bozkurt (Grijze Wolf) kwam in de nacht van 2 augustus 1926 in botsing met het Franse schip Lotus in de Egeïsche Zee. Acht Turken verdronken in de zee.

De kapitein van het Franse schip werd door een Turkse rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 80 dagen. De Fransen stapten daarop naar het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Het Internationaal Strafhof oordeelde echter dat de Turkse rechtbank juist had gehandeld. De rechtbank deed een bronzen standbeeld van een grijze wolf cadeau aan toenmalig Minister van Justitie Mahmut Esat. Daarop kreeg Mahmut Esat de achternaam Bozkurt (Grijze Wolf) van Atatürk.

Het standbeeld werd in 1968 van Anıtkabir (het mausoleum van Atatürk) overgebracht naar het Atatürk museum in Samsun. Het standbeeld wordt getoonsteld in het veteranenmuseum in Samsun, sinds het museum in 2006 geopend werd.

Grijze Wolf

De Grijze Wolf is erg populair in de Turkse cultuur. Volgens sommige verhalen in de oud-Turkse mythologie stammen Turken af van de Grijze Wolf Asena, of Aşina.

Het 5 Lira biljet met de Grijze Wolf, uitgebracht op 5 december 1927.