Hoe is het om te emigreren naar Turkije?

AvatarTurks.nl Redactie

Ibrahim en Kemal zijn geboren en getogen in Nederland, maar emigreerden enkele jaren naar Turkije. Hoe is het om te emigreren naar Turkije? Ik ging een avondje met ze mee in Konya.

Eerst even naar de lounge. Onder het genot van waterpijp en thee praten we over het leven van Turkse Nederlanders in Turkije.

Hoe leerden jullie elkaar kennen?

”Via callcenter UnitedCall Konya. Dat is dé werkplek voor geëmigreerde Turkse Nederlanders. Je kan daar zowel fulltime als parttime werken en via die plek weten Turkse Nederlanders elkaar te vinden.”

Leert iedereen elkaar op die manier kennen hier?

Nee hoor, als ik bijvoorbeeld iemand Nederlands hoor spreken, spreek ik hem gewoon aan”, zegt Kemal. Bij Ibrahim is dat niet zo: ”Dat doe ik niet hoor. Ik leerde echt Turkse Nederlanders kennen bij het callcenter.”

Verdien je wel goed bij het callcenter?

”Jazeker. We verdienen beter dan de gemiddelde Turk.”

Volgen jullie de ontwikkelingen nog in Nederland?

Kemal had gewoon Nederlandse rapmuziek in zijn auto toen we instapten, dus het antwoord op die vraag was niet geheel verrassend. Ze geven aan de ontwikkelingen in Nederland vooral te volgen als ze werken bij het callcenter of gewoon via social media.

Was het moeilijk met aanpassen?

”Ja, vooral in het begin. Maar nadat we met andere Turkse Nederlanders kennis maakten, ging het veel beter.”

Want? Kunnen jullie het niet vinden met de lokale Turken?

”Nee, die zijn anders dan ons. Die hebben een andere mentaliteit.”

Worden jullie hier ook gediscrimineerd omdat jullie uit het buitenland komen?

”Soms ervaar je het wel.” Het broertje van Kemal kree veel ruzie op school, omdat hij uit Europa komt. Dat was voor hem de reden om naar een private school te gaan in plaats van een openbare (staats)school.

Als je zou mogen kiezen, zou je dan liever in Nederland gebleven zijn?

”Nee, in het begin was het moeilijk, maar uiteindelijk is het hier leuker dan in Nederland.”

Wat is het verschil tussen leven in Nederland en in Turkije?

”Hier is er geen stress. Geen ziektekostenverzekering of ander gezeur. Beiden zijn het erover eens dat het lijkt alsof ze al jaren op vakantie zijn.”

Heb je dan helemaal niets gemist van Nederland?

”Ja natuurlijk wel, broodje döner, kapsalon, de omgeving daar enzo. Maar die omgeving heb je hier ook weer met dezelfde soort mensen. Dus zo erg mis je Nederland niet.”

Gaan jullie ook nog naar Nederland?

Ibrahim brengt de zomers door in Nederland, maar wil als zijn school af is vaker gaan naar Nederland om geld te verdienen. Euro’s zijn nou eenmaal enorm veel waard in Turkije. Inmiddels is een Euro bijna 5 Lira waard. Kemal zit niet meer op school, dus is hij vaker in Nederland. Hij verdient dan geld met een bijbaantje als pizzakoerier en ziet zijn vrienden terug. Dit jaar was Kemal zelfs de helft van het jaar in Nederland.

Wat nou als het callcenter er niet was en je al die Turkse Nederlanders nooit ontmoet had?

”Dan was het wel zwaar geweest, ja”, zeggen beide jongens. Ibrahim ging later pas werken bij een callcenter: ”Tot die tijd kon ik niet goed omgaan met de lokale Turken en wou ik eigenlijk terug.”

Ook geven beide heren aan dat ze dan niet zouden blijven in Turkije. ”Dan zouden we over een paar maanden alweer teruggegaan zijn”, zeggen ze.

Concluderend, ben je gelukkiger hier of niet?

”Ja, want hier hebben we geen stress”, zeggen Ibrahim en Kemal.