In dit dorp zijn Turkse mannen ultrapopulair om mee te trouwen

Turks.nl Redactie

Turkse mannen zijn erg populair bij Tsjerkessische vrouwen in het dorp Kfar Kama in Israël. Veel Turkse mannen vertrokken samen met hun vrouwen terug naar Turkije, terwijl sommigen ervoor kozen daar te blijven.

De Tsjerkessen zijn een islamitisch volk uit het noordwesten van de Kaukasus en tegelijkertijd een van de grootste minderheden in Turkije. Cijfers lopen uiteen van enkele honderdduizenden tot bijna 5 miljoen Tjerkessen in Turkije.

De Russen verdreven de Tjerkessen uit Kaukasië na de Krimoorlog. Het Ottomaanse rijk ontving ze en bracht ze naar de omgeving rond Thessaloniki (hedendaags Griekenland). In 1872 werd een deel van de verdreven Tjerkessen naar Palestina gebracht.

In de Ottomaanse periode waren er 10 Tjerkessische dorpen. Nadat Israël werd opgericht, emigreerde een groot deel van de Tjerkessen, waardoor er slechts twee Tjerkessische dorpen.

Een van die twee dorpen is dus het dorp Kfar Kama, met zo’n 900 huizen en ruim 4 duizend Tjerkessische inwoners. Na een bepaalde tijd bouwden de dorpelingen zelfs hun eigen moskee.

Het is niet duidelijk wanneer de moskee werd gebouwd, en het is in de afgelopen jaren vaak gerestaureerd, maar de Ottomaanse vlag op de preekstoel is er nog altijd duidelijk te zien.

In tegendeel tot de eveens islamitische Palestijnen in de regio, zien de Tjerkessen zich als Israëlisch staatsburger en dienen ze onder andere in het leger.

Met de toenemende globalisering door technologie (zoals telefoons en vliegtuigen) is het contact met Tjerkessen in Turkije toegenomen sinds het einde van de 20e eeuw. Daardoor trouwden Tjerkessische stellen uit Turkije en Israël ook vaker met elkaar.

Vandaag de dag leven 12 Tjerkessische bruidegommen uit Turkije in het dorp, maar het aantal dat juist naar Turkije migreerde met een Tjerkessische man is zeer hoog.