Maak kennis met het Turkendorp van België

Turks.nl Redactie

De inwoners van het dorp Faymonville in België noemen zich al eeuwenlang Turken.

Net als elk voorgaand jaar, ging ook dit jaar carnaval gepaard met Turkse vlaggen en andere Turkse symbolen. Het dorp staat ook wel bekend als het ‘Turkendorp’. Tijdens carnaval wordt het hele dorp rood-wit.

Voorop rijden mannen met Turkse vlaggen op paarden, terwijl de anderen ze lopend achterna lopen. Uiteraard komen veel Turken uit omringende gebieden jaarlijks kijken naar het Turkendorp tijdens carnaval.

Het enige hotel in het dorp heet ‘Au Vieux Sultan’ (De Oude Sultan). Boven de ingang van de bibliotheek van het dorp is met marmer een Turkse vlag gemaakt. Binnen de bibliotheek zijn motieven van de Turkse vlag op alle ramen te zien.

RFC Turkania

De voetbalclub van het dorp heet RFC Turkania, die in de amateurdivisie speelt. Het logo bevat een Turkse vlag. Hun bijnaam is ‘Les Turcs’.

Waarom noemen de dorpelingen zich Turken?

Daar zijn meerdere legendes over.

Volgens één legende ligt de oorsprong daarvan in de 8e eeuw. De dorpen weigerden toentertijd deel te nemen aan de kruistochten. Daarom zouden ze Turken genoemd worden, als geuzennaam.

Een andere legende luidt: ‘In de 16e- en 17e eeuw weigerden de dorpelingen belastingen af te staan aan de kerk. Dat geld zou gebruikt worden tegen de Turken van het Ottomaanse Rijk. Daarom werden de dorpelingen beschuldigd van het samenzweren met de Turken.