Nevruz: Het feest van rouw en vreugde

Turks.nl Redactie

Turken vieren, net als meerdere volkeren, al 7 eeuwen lang de verwelkoming van de lente. Het feest ter verwelkoming van de lente wordt Nevruz genoemd.

Anadolu Agency maakte een fotoreportage van de viering van Nevruz in de oost-Turkse provincie Iğdır en omstreken. Daar wordt Nevruz gevierd door Azerbeidzjaanse Turken, die zowel rouwen om de doden als vreugde verspreiden.

Het feest van de doden

Voordat men aan de feestviering begint, zijn de doden eerst aan de beurt. Enkele dagen voor het begin van de lente bezoekt iedereen gezamenlijk de begravenplaatsen. Er wordt gebeden voor de doden en er wordt gelezen uit de Koran. Het is als het ware ‘een feest voor de doden’, omdat de doden al deze gebeden ontvangen en het beter krijgen in het leven hiernamaals. Deze traditie is zó belangrijk dat zelfs veel Turken uit Europa hiervoor afreizen naar het dorp van afkomst.

Yeddi Levin

Yeddi Levin is een schaal met zeven soorten snoepgoed en fruit, die wordt gemaakt door de oudste van het huis en wordt uitgedeeld aan kinderen. In het midden wordt een ‘Semeni’, een stuk gegroeid gras, gezet met een rood lintje.

Kosa Kosa

‘Kosa Kosa’ is een ritueel waarbij de groen-gekleedde de lente, en de wit-gekleedde de winter vertegenwoordigt. Ze bezoeken elk huis, waarbij de witte ‘slechte Kosa’ een huis binnendringt. Het is dan aan de groene ‘goedaardige Kosa’ om het uit het huis te praten. Lukt het hem om met mooie praatjes de witte Kosa het huis uit te krijgen, zal er een jaar lang geen verdriet komen uit dat huis.

Bezoek

Tot slot worden ouderen en zieken bezocht. Alles draait maar om twee dingen op Nevruz in oost-Turkije: feesten en geluk verspreiden.