Portret Sultan Süleyman I wordt geveild in Londen

Turks.nl Redactie

Het internationale veilingshuis Sotheby’s gaat kunstwerken uit de islamitische wereld verkopen bij een veiling in Londen. Onder die kunstwerken is ook het portret van Sultan Süleyman I, een van de meest succesvolle Ottomaanse sultans.

De collectie wordt ‘Kunstwerken van de islamitische wereld’ genoemd en wordt op 1 mei geveild. In totaal worden 311 kunstwerken verkocht, variërend van de 9e tot en met de 19e eeuw. Het portret van Süleyman I is vermoedelijk gemaakt door volgelingen van de Italiaanse schilder Gentile Bellini.

Het portret van de Sultan, die in 1520 de troon besteeg, is gemaakt met de beschrijving van Westerse diplomaten die het Ottomaanse paleis vaak bezochten. De waarde van het portret wordt geschat op zo’n 250 duizend- tot 350 duizend pond.

Het meest waardevolle kunstwerk is het ‘Gouden Hoorn’-bord van Iznik-keramiek uit Turkije. De waarde van het bord wordt geschat op 300- tot 500 duizend pond.

Islamkunst expert Alexandra Roy zegt dat het portret en het bord de meest waardevolle kunstwerken zijn die zullen worden geveild. Beide kunstwerken komen uit dezelfde periode. De Iznik-keramiek toont volgens Roy aan dat de periode van Sultan Süleyman de meest glansrijke periode was van het Ottomaanse rijk.