Utrechtse Zeynep is beroemd

Turks.nl Redactie

Kunstenaar en fotograaf Kees Wennekendonk maakte per toeval een foto van Zeynep, en nu gaat het heel Europa door.

Zeynep werkt sinds zeven jaar als interieurverzorgster in het Centraal Museum in Utrecht. Tot nu toe was ze redelijk anoniem, maar sinds kort is ze het gezicht van een expositie.

Wennekendonk was in het Centraal Museum voor de voorbereidingen van een expositie van zijn foto’s. Hij zag Zeynep dweilen in één van de hallen en maakte 40 foto’s van haar. De mooisten zijn nu te zien bij de expositie, maar daar bleef het niet bij. Op de affiche is haar foto te zien:

‘De verschijning van Zeynep’ noemt hij de foto. Het trok al snel veel aandacht op social media. Uit Groningen, Texel, maar ook uit Duitsland en Engeland kwamen verzoeken binnen om de foto op posterformaat toe te sturen. “Ik heb zo’n 150 extra afdrukken gemaakt en die hangen nu overal in Europa voor de ramen en vestigen de aandacht op de expositie”, zegt een trotse Wennekendonk.

Melkmeisje

In veel reacties wordt gezegd dat de foto overeenkomsten heeft met het schilderij ‘Het Melkmeisje’ van Johannes Vermeer. “Eigenlijk lijkt de foto niet echt op het schilderij, maar de hoofddoek, de lichtval en de kleuren maken dat mensen die associatie wel hebben.”

Zeynep zelf is trots op het feit dat haar foto te zien is bij de expositie. De tentoonstelling met de foto’s van Wennekendonk is tot 28 mei te zien in het Centraal Museum.