Wat hebben Turken met Jeruzalem?

Turks.nl Redactie

President Donald Trump verklaarde woensdagavond dat de VS als eerste land Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkennen.

Het besluit van de Amerikaanse president leidde wereldwijd tot woedende reacties, zo ook vanuit Turkije. Het parlement bracht eensgezind een verklaring naar buiten waarin ze het besluit veroordeelden.

Bu gün 22.00 da Donald Tramp müsəlmanların müqəddəs məkanı Qüdsü İsrailin paytaxtı kimi tanıyacaq. Hazırda ABŞ-ın…

Posted by TURAN TV on Wednesday, December 6, 2017

Maar wat is de relatie tussen Turkije en Jeruzalem? Wij schetsen een kort overzicht.

Jeruzalem is een heilige stad voor joden, christenen en moslims en een van de oudste steden ter wereld. In 1071 veroverden de Turkse Seltsjoeken de stad, maar in 1096 namen de Arabische Fatimiden de stad alweer over.

Het zou eeuwen duren voor Turken weer de stad zouden veroveren. In 1517 wist de Ottomaanse sultan Selim I Jeruzalem te veroveren. Sindsdien bloeide de stad op.

Joden die in Europa vervolgd werden, zoals in Spanje door de Inquisitie, vluchtten naar Jeruzalem, vanwege de Turkse tolerantie.

Op 9 december 1917 werd de stad na eeuwenlang onder Turks bestuur te hebben gestaan, overgedragen aan de Engelsen. Op die dag verliet Izzet Bey, de laatste Turkse gouverneur van Jeruzalem, de stad in de vroege ochtend.

Hij liet een afscheidsbrief na aan de Engelse bezetters:

‘Jeruzalem, die door alle volkeren als heilig wordt beschouwd, wordt al twee dagen geraakt door projectielen. De Ottomaanse staat heeft zich slechts teruggetrokken om te voorkomen dat religieuze locaties beschadigd zouden worden en heeft ambtenaren aangesteld om de veiligheid van heiligdommen als de Al-Aqsa Moskee en de Heilige Grafkerk te waarborgen. Ik hoop dat u deze weg zal volgen.’