Wist je dat je kinderbijslag ook uit Turkije kunt krijgen?

Turks.nl Redactie

De Turkse overheid keert sinds 2015 kinderbijslag uit aan kinderen die in het buitenland zijn geboren met een Turks paspoort of een Blauwe Kaart (soort tijdelijk plaatsvervangend paspoort, red.).

De hoogte van de kinderbijslag is afhankelijk van het aantal kinderen in het gezin. Je kunt een uitkering ontvangen van 300, 400 of zelfs 600 lira. Omgerekend met de huidige koers is 600 Turkse lira zo’n € 130. Als een van de ouders de Turkse nationaliteit heeft of een Blauwe Kaart is ook genoeg voor de kinderbijslag.

In het geval dat er maar één kind is in het gezin, bedraagt de kinderbijslag 300 lira, bij het tweede kind krijg je al 400 lira en bij het derde kind en verder krijg je 600 lira van het Turkse ministerie van Familiezaken. De regeling geldt alleen voor kinderen geboren na 14 mei 2015. Dus als je kind geboren is op 14 mei 2015, is dat kind niet gerechtigd tot kinderbijslag, kinderen geboren vanaf 15 mei 2015 hebben hier wel recht op.

De uitkering wordt gestort op naam van de betreffende persoon en kan opgehaald worden bij een PTT-kantoor in Turkije. Je kunt de uitkering aanvragen door dit formulier in te vullen en een afspraak te maken bij het consulaat waar je ingeschreven staat.