Deze Turkse liedjes waren ooit verboden

Turks.nl Redactie

Wist je dat veel van de Turkse liedjes die dagelijks worden beluisterd een tijdje verboden waren? Met vaak een absurde reden.

1. Adnan Şenses- Doldur Meyhaneci

Deze hit van Adnan Şenses werd verboden, omdat het men zou laten verleiden tot het drinken van alcohol.

2. Şenay- Hayat Bayram Olsa

Dit liedje werd verboden, omdat communisme erdoor verheerlijkt zou worden. Er werd specifiek verwezen naar het refrein, vertaald is dat: ”Als de hele wereld hierin gelooft, eens gelooft. Als het leven een feest is. Als mensen hand in hand staan, één zijn, reiken naar het oneindige.”

3. Leman Sam- Anladım Ki

De Turkse publieke omroep TRT, verbood dit liedje, omdat het tegen de normen en waarden van het volk zou ingaan. Er werd verwezen naar de intro. Daar zingt de zangeres: ”Gisternacht heb ik een man gegroet, enkel omdat hij op jou lijkt.” Een Turkse vrouw zou een vreemde man nooit groeten, dus zou het liedje tegen de morele waarden zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=bE5_zThn-sM

4. Murat Kekilli- Bu Akşam Ölürüm

Natuurlijk is dit liedje verboden, omdat het men zou verleiden tot zelfmoord. Het ironische hiervan is, dat dat ook echt gebeurde. Het liedje was aanleiding voor veel zelfdodingen. De haat-campagne tegen het liedje was zelfs zo zwaar, dat de bekende zanger zich een tijdje terugtrok uit de muziekindustrie. Wat verwacht je anders van een liedje met de titel: ‘Ik zal vanavond doodgaan’?

5. Cem Karaca- Namus Belası

Karaca zou met de lyrics een slecht voorbeeld vormen. Het liedje gaat over eerwraak.

6. Musa Eroğlu- Yolun Sonu Görünüyor

Ja, zelfs dit legendarische liedje was ooit verboden. Dit liedje zou men ook tot zelfmoord verleiden.

7. Barış Manço- Arkadaşım Eşşek

Dit liedje van de legendarische Manço werd verboden, omdat simpelweg niemands vriend een ezel kon zijn. Dat is de serieuze verklaring van TRT. Het liedje heet vertaald: ‘Mijn vriend is een ezel’.

https://www.youtube.com/watch?v=7jTbMOzRRVQ

8. Melike Demirağ- Arkadaş

Dit liedje werd verboden, omdat de songwriter een bekende communist was. Het liedje zou daarom communistische propaganda zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=IHAcm0wnEzg

9. Orhan Gencebay- Batsın Bu Dünya

Dit liedje van ‘Orhan Baba’ werd verboden, omdat het zou aanzetten tot verzet. Het liedje heet vertaald ‘Laat deze wereld vergaan’.

10. Barış Manço- Lambaya Püf De

Nog een liedje van de legendarische Manço die verboden werd. Het liedje zou te erotisch zijn.