Dit Turkse nummer haalde in 1975 de Nederlandse Top 40

Turks.nl Redactie
Total
229
Shares

Eén van onze redacteurs keek zomaar rond op de website van de top 40 opzoek naar Turks succes. Natuurlijk weten we het van Tarkan, maar in 1975 was een ander nummer Tarkan voor, wat ons aardig verraste.

In totaal hebben 6 Turkse nummers de Nederlandse top-40 gehaald. Laten we aftellen van recent naar oud, naar het nummer uit 1975:

2016 – Burak Yeter – Tuesday (wtf is dit voor clip?)

2006 – Ömer Faruk Tekbilek & Bløf – Mens

In 2006 haalde dit prachtnummer plaats 10.

2003 – Sertab Erener – Sertab – Every Way That I Can

We hoorden het toen dagelijks op de radio, de nummer 1 van het Eurovisie Songfestival. Het haalde positie 7.

1999 – Tarkan – Şımarık

Het grootste internationale succes ooit als het gaat om Turks muziek. Tarkan haalde plaats 3 in de top 40 in 1999. Het bleef liefst 16 weken in de hitlijst.

1999 –  Tarkan – Şıkıdım

Een tweede hit van Tarkan, namelijk Şıkıdım, oftewel Hepsi Senin Mi. Het haalde plaats 26. Wat een lekker nummer is dit.

1975 – Beyaz Kelebekler – Sen gidince!

We kennen het nummer tegenwoordig vooral dankzij Hababam Sınıfı. Maar de groep Beyaz Kelebekler was toen immens populair in Turkije. Peter Tettero, lid van de Delftse popgroep Tee Set, hoorde het nummer in een disco in Turkije. Toen wilde hij het uitbrengen in Nederland. Dat gebeurde, met succes. Omdat ‘Beyaz Kelebekler’ moeilijk uit te spreken was, werd het vertaald naar het Engels: ‘White Butterflies’. Het haalde direct Nederlandse en Vlaamse hitlijsten. In de top 40 steeg het tot positie 21.

Bonus

In 1953 was er een ander Turkstalige nummer dat een enorme hit was in Nederland. Namelijk Uska Dara (Üsküdara) van Eartha Kitt. Het was niets anders dan de Ottomaans-Turkse ‘Kâtibim’. Toen waren er helaas geen hitnoteringen, anders had zij ook een plek in de top 40.

 

  • Loading...