Muge Alpay gaat door met haar carrière tussen Turkije en Nederland

Muge die ondertussen haar muzikale carrière voortzet in Turkije, komt in januari weer in Nederland optreden op verzoek van het Turks Verkeersbureau, onderdeel van de Turkse Ambassade.
Turks.nl Redactie

Muge Alpay zal 6 dagen lang deelnemen op het jaarbeurs in Utrecht met 2 gewaarde muzikanten uit Turkije.

De brede en vooral kleurrijke repertoire van Muge, zal weer voor zorgen voor optimale muzikale genot. Wat haar optredens dit keer speciaal maken is de samenhang van viool, percussie en kanun (een instrument karakteristiek voor de klassieke Turkse muziek). Het publiek kan muziek vanuit de Balkan tot het zwarte zee gebied verwachten, maar ook traditionele volksmuziek zullen onderdeel uitmaken van het optreden. Hiermee hopen zij Turkse muziek zo goed mogelijk te presenteren op een van de meest belangrijke beurzen van Nederland.

Müge is een violiste en zangeres die uit een muzikale familie komt. Als dochter van een jazz saxofonist (Erhan Alpay), die deel uitmaakte van de meest geliefde bands ‘Beyaz Kelebekler’ in Turkije, heeft ze vanaf haar geboorte een muzikale jeugd gehad en kennisgemaakt met verschillende muziekstijlen zoals jazz, klassiek, latin en Turkse muziek. Daarnaast was haar opa een bekende drummer die onder andere met Erol Buyukburc (Pop idool van Turkije in de jaren 70) heeft gewerkt. Op haar vijfde is ze actief begonnen op het conservatorium met piano als haar beginpunt. Door haar academische carrière heen, die is begonnen op het conservatorium van Istanbul en afgestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium,  heeft ze zich door de jaren heen ontwikkeld als top violiste.

De muzikale carrière die kort na het afstuderen meteen is begonnen heeft haar talenten bewezen, want ze heeft opgetreden bij belangrijke evenementen en podia zoals het Concertgebouw van Amsterdam, muziekgebouw aan t’ IJ, de Heineken Music Hall, North Sea Jazz festival en de TedX in Amsterdam & Oxford. Ook mocht Müge gaan optreden voor honderden mensen op het Taksim plein in Istanbul, toen Istanbul de culturele hoofdstad was van Europa.

Afgelopen juni/ 2013 heeft Muge ook haar allereerste single tijdens de opening van Rode Tulp Festival gelanceerd. De single bestaat uit twee Turkse nummers:  “Ates Oldum” en “Ucurtma Bayramlari”.  Kort na de lancering van haar single heeft ze besloten om te gaan wonen in haar inspirerende stad; Istanbul, waar ze oorspronkelijk vandaan komt.  Haar eerste reeks concerten na de verhuizing zullen op het Jaarbeurs in Utrecht plaatsvinden. Voor een voorproefje van Muge’s muziek kunt u op www.mugealpay.com haar single gratis beluisteren.

De muzikanten die Müge Alpay zal begeleiden op het Jaarbeurs van Utrecht zijn Mert Demircioglu  op de “Kanun” en Oray Yay op de Percussie.

Oray Yay (percussie) heeft op jonge leeftijd deelgenomen aan het koor orkest van de basis en middelbare school. Vervolgens is hij op zijn 16e aangenomen bij het Turkse muziek afdeling van het ‘Halic Universiteit’. Ook heeft hij toen naast zijn opleiding als percussionist bij het tv programma “Dunyanin Turkusu” meegespeeld op de nationale tv zender ‘TRT’ in Turkije. Hij heeft daarnaast met vele bekende artiesten en bands gewerkt zoals ‘Mercan Dede’, ‘Istanbul Sazedenleri’, ‘Goksel Baktagir’ en ‘Misirli Ahmet’. Samen met deze artiesten heeft hij talloze optredens gegeven in o.a. Macedonie, Zwitserland, Australie en Nederland. Oray Yay werkt momenteel nog steeds samen met Mercan Dede en Misirli Ahmet.

Mert Demircioglu (Kanun) is 1992 geboren in Istanbul en komt uit een muzikale familie. Zelf is hij op zijn 9de begonnen met het bespelen van de Kanun en vanaf zijn 14 de studeert hij op de Istanbul Technische Universiteit. Ook Mert heeft met veel beroemde muzikanten samengespeeld zoals ‘Halil Karaduma’ en ‘Goksel Baktagir’. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij bij vele concerten mogen bijdragen met de Kanun, zoals in Frankrijk, Italie, Afrika en Tunesie.