Seksuele grenzen jeugd vaak overschreden

Door | Relatie

Bij jongens en mannen in deze leeftijd is dit 66 procent. Dat staat in een onderzoek van de Universiteit Utrecht en de Rutgers Nisso Groep, dat dinsdag is gepubliceerd.

De grensoverschrijdende seksuele ervaringen variëren van een ongevraagde seksuele opmerking tot gedwongen seks. Meisjes en homoseksuele jongens lopen vooral veel risico’s hier het slachtoffer van te worden.

De grens wordt volgens de onderzoekers overschreden als iemand die geen seks wil wordt overgehaald, gemanipuleerd, gechanteerd of gedwongen om toch seksuele handelingen uit te voeren. Bij seksuele ervaringen zonder fysiek contact wordt iemand ongevraagd geconfronteerd met porno, masturbatie, seksuele opmerkingen of bewegingen.

Het onderzoek wijst verder uit dat jongens vaak zelf andermans grenzen overschrijden. Dit geldt vooral voor lageropgeleide jongeren. Deze groep maakt zich overigens eerder schuldig aan het overschrijden van grenzen zonder dat sprake is van fysiek contact, terwijl hogeropgeleide jongens vaker de grenzen overschrijden waarbij wel sprake is van fysiek contact.

Volgens de onderzoekers is goede preventie in de vorm van een ‘samenhangend programma voor seksuele en relationele vorming’ hard nodig. Mede daarom wordt een vervolgonderzoek ingesteld, om te kijken wat er aan dergelijk gedrag voorafgaat. Op basis van deze resultaten, die in de eerste helft van volgend jaar worden verwacht, moet duidelijk worden hoe het probleem het beste kan worden aangepakt.

Novum

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...