Onderzoek: Turken willen niet meer trouwen

Turks.nl Redactie

In de afgelopen jaren is trouwen steeds minder populair geworden onder Turken.

Terwijl trouwen binnen de Turkse gemeenschap gezien werd als belangrijke en zelfs verplichte stap in je leven, besluiten steeds meer Turken niet meer (of veel later) te trouwen. Dat blijkt ook uit cijfers van Eurostat.

Ter ere van Valentijnsdag deelde Eurostat cijfers over trouwgedrag in Europese landen. Daaruit blijkt dat Cyprioten het vaakst trouwen, namelijk 7.8 huwelijken per 1.000 inwoners per jaar. Cyprus wordt gevolgd door Roemenië met 7.6.

Turkije staat dus op plaatst drie met 7.1 huwelijken per 1.000 inwoners. Dus Turken trouwen nog steeds vaak, maar er is een sterke daling te zien. Tien jaar geleden stond dat cijfer nog op een dikke 9. In tien jaar tijd is trouwen dus een kwart minder populair. Nederland scoort redelijk onderaan:

Turken trouwen steeds minder vaak, dat weten we nu. Maar wat kunnen we zeggen over de leeftijd van het eerste huwelijk? Daar is ook een flinke verandering te zien. Terwijl vrouwen in 2001 gemiddeld gezien trouwden op een leeftijd van 22,7, is dat in 2018 gestegen tot bijna 25. De trouw leeftijd bij mannen komt dicht bij de 30. In 2018 trouwden zij op een gemiddelde leeftijd van net geen 28, terwijl het in 2001 op 26 stond.