Waar moet je op letten bij Turks-Nederlandse echtscheidingen?

Turks.nl Redactie

Dit artikel is gebaseerd op een blog op uitelkaar.nl.

Scheiden is het laatste waar je aan denkt als je gaat trouwen, maar als het dan toch gebeurt, is het belangrijk dat dit op een goede wijze verloopt. Een scheiding kan bij Turkse Nederlanders voor veel administratieve rompslomp zorgen. Met een scheiding aan je hoofd, is het dan handig om te weten wat de ‘Turkse kant’ van je scheiding inhoudt.

Als je bent getrouwd in Turkije of je huwelijk hebt ingeschreven bij het Turkse consulaat, moet je ook je scheiding voor de Turkse wet regelen.

De uitspraak van de scheidingsprocedure in Nederland kan alleen met een zogenoemde erkenningsprocedure ingeschreven worden door een advocaat in Turkije. Die procedure is nodig om de Nederlandse scheiding te erkennen in Turkije.

In april van dit jaar maakte de Turkse overheid bekend buitenlandse echtscheidingen in de toekomst direct in te zullen schrijven, maar deze regeling is nog altijd niet ingevoerd. Het Turkse ministerie van Familiezaken moet de procedure nog bekendmaken. Volgens het Turkse consulaat in Rotterdam is niet bekend wanneer de procedure wordt bekendgemaakt.