Ex-Miss Turkey Itır Esen reageert op onttroning

Turks.nl Redactie

Donderdagavond werd de 18-jarige Itır Esen verkozen tot Miss Turkey 2017. Dat duurde echter niet lang; nog geen dag later werd haar kroon alweer teruggepakt.

Esen raakte in opspraak vanwege een Tweet enkele maanden terug: ‘Ik ben vanochtend ongesteld geworden om de martelaren van 15 juli te herdenken. Ik zal de dag vieren door te bloeden als symbool voor de martelaren’.

In de nacht van 15 op 16 juli 2016 vielen honderden doden en duizenden gewonden in Turkije vanwege een bloedige poging tot staatsgreep.

Haar titel werd overgedragen aan de oorspronkelijke nummer 2: Aslı Sümen.

Op Instagram reageerde ze op de onttroning. Opvallend was dat ze de comments open liet bij een zeer omstreden onderwerp, terwijl op al haar andere foto’s niet gereageerd kan worden. Ook is te zien dat ze alle foto’s bij Miss Turkey heeft verwijderd.

hallo allemaal,

Zoals jullie weten werd ik op 21 september verkozen als Miss Turkey 2017. Vlak daarna ging een ongepaste Tweet van mij rond op social media, en kreeg ik nare reacties.

De Tweet bereikte in korte tijd een grote groep en kwam ‘s ochtends op 22 september op televisie, waar er hele nare dingen over mij werd gezegd. Hierbovenop nam het bestuur van Miss Turkey mijn kroon terug.

Ik wil alleen zeggen dat ik als 18-jarig meisje geen enkel politiek doel had met mijn post. Mijn familie heeft mij opgevoed met respect tegenover het land en het volk. Ik ben niet iemand die onze martelaren zou disrespecteren.

Deze post heb ik gedeeld tijdens een gevoelige periode voor mij, waar ik een onschuldige gedachte bij had.

Ik deelde de post tijdens mijn menstruatieperiode, wanneer heel veel vrouwen zich slachtoffer voelen. Er is geen andere gedachte dan: ‘vandaag is 15 juli en ik ben in deze toestand.’

Dat is ook te merken aan het feit dat ik nooit iets over politiek deel. Ik ben een jongere die zich niet bezighoudt met politiek. Het legt vooral nadruk op de eigen ruzie, in plaats van een signaal naar 15 juli.

Ik bied mijn excuses aan voor de misverstanden en hoop dat dit met begrip kan worden ontvangen. Dankjulliewel.

https://www.instagram.com/p/BZWP0FnlK3X/?taken-by=itiresenn