Haatcampagne op social media tegen Özcan Deniz

Turks.nl Redactie

Al enkele dagen loopt een gigantische haatcampagne op social media van Azerbeidzjaanse Turken tegen Özcan Deniz.

Enkele dagen terug werd een filmpje gedeeld op Azerbeidzjaanse social media van Özcan Deniz die op een praatprogramma een Armeens liedje zingt. Dit Armeens liedje zou oorspronkelijk een Turks liedje uit Azerbeidzjan zijn: ‘Dağlar’, van Emin Sabitoğlu.

Deniz reageerde op de woedende Azerbeidzjaanse Turken via social media. Hij bood zijn excuses aan, omdat hij het feit had genegeerd dat dit een Turks liedje was. Hij zou hier wat over gezegd moeten hebben, vind hij zelf ook.

Waar hij géén excuses voor bood, was het zingen in het Armeens. Hij vindt dat het zingen in het Armeens niet erg is. “Kunst kent geen taal, geloof of ras,” zijn de woorden van Deniz. In Azerbeidzjan is men zeer gevoelig tegenover Armeense onderwerpen, vanwege de oorlog. Duizenden Turken in dat gebied zijn meedogeloos afgeslacht door Armenen. Een dieptepunt werd bereikt in de Genocide van Khojaly. 613 Azerbeidzjaanse burgers werden vermoord door het Armeense leger.

Deniz zegt jaarlijks deze genocide te herdenken en een van de eerste artiesten te zijn die aandacht schonk aan Azerbeidzjan.

De reactie van Özcan Deniz:

Het omstreden optreden van Deniz:

https://youtu.be/hTmwJg2RZcI

Het originele liedje