Şahan Gökbahar haalt vechtscène uit film na kritiek uit Azerbeidzjan

Turks.nl Redactie

Afgelopen zondag presenteerde Şahan Gökbahar de trailer van zijn nieuwste film: Recep İvedik 5. Al snel barstte een storm van kritiek vanuit Azerbeidzjan, op een vechtscène uit de film.

In de trailer is er een scène te zien, waarbij Recep İvedik in de boksring tegenover zijn Turkse tegenstander uit Azerbeidzjan staat.

In het korte stukje is te zien dat de Azerbeidzjaanse bokser zegt: “Mən buraya cəng eləməyə gəlmişəm” zegt. (Ik ben hier gekomen om te vechten, red.).

Recep zegt daarop: “Bende senin ağzını burnunu gırmaya gelmişem gardaş” (En ik ben gekomen om jou kapot te slaan, broeder) met een Azerbeidzjaans accent, en slaat de Azerbeidzjaan de hoek in.
Er barstte een storm van kritiek los. De vuist van Recep werd gezien als een vuist op de Turkse natie van Azerbeidzjan. De tegenstander had namelijk de Azerbeidzjaanse vlag op zijn kleding. Daarnaast was er kritiek op de manier waarop de Azerbeidzjaanse bokser keek. Hij zou vol met haat gekeken hebben naar Recep en de Turkse vlag op zijn borst.

Gökbahar reageerde op de kritiek door de volledige scène vrij te geven. Daarop is te zien dat Recep eerst de tegenstander smeekt om niet te vechten, omdat ze broeders zijn. (Turkije en Azerbeidzjan worden bewoond door dezelfde etnische groep: Turken, red.) De tegenstander weigert en wordt hard geslagen. Hij zou juist ingespeeld hebben op de broederlijke band tussen beide landen.

De kritiek bleef aanhouden, waarop Gökbahar verklaarde de scène uit zijn film te halen.