Seyma Subasi verliest mogelijk mega-alimentatie

Het team van de Turkse president Erdogan stelt een nieuw wetsvoorstel samen waarin levenslange alimentatie aan banden wordt gelegd.

Daarmee bestaat de kans dat Seyma Subasi haar alimentatie van zo’n 120 duizend lira per maand verliest. Omgerekend gaat het om bijna 20 duizend euro.

Subasi was getrouwd met mediaondernemer en tv-producent Acun Ilicali. In 2018, na slechts een jaar na hun huwelijk, besloten ze te gaan scheiden. De hoogte van de alimentatie die ze krijgt wordt tot op de dag van vandaag bekritiseerd. Mede dankzij de hoogte van de alimentatie kan ze haar excentrieke levensstijl voortzetten.

Wetsvoorstel

Met het nieuwe voorstel krijgt niemand meer alimentatie tot de dood. Na de scheiding wordt het duur van de alimentatie even lang als het huwelijk zelf, met een minimum van 2 jaar. Wel zijn er uitzonderingen: zoals als een vrouw arbeidsongeschikt is geraakt of te oud is om te werken. Verder is er kans dat een vrouw weinig tot geen alimentatie krijgt als ze niet hoeft te zorgen voor een kind.

De levenslange alimentatie zorgde voor heel wat discussie in Turkije. In het land was het genoeg om slechts 1 dag getrouwd te zijn om zo de helft van de bezittingen te delen en levenslang alimentatie te krijgen. Hier werd misbruik van gemaakt.