Turks-Koreaanse YouTuber doet noodkreet

AvatarTurks.nl Redactie

Het coronavirus houdt iedereen bezig, maar sommige mensen hebben meer last van de ophef dan anderen. Met name mensen met een Aziatisch achtergrond.

Eén daarvan is Chaby Han, de Turkse YouTuber met een Koreaans achtergrond. Op zijn 15e kwam hij leven in Turkije omdat zijn vader er ging werken. Hij besloot te blijven.

Turken kennen hem van zijn optreden in het TV-programma ‘Elin Oglu’ uit 2015. Later ging hij YouTube’n samen met andere Turken met een buitenlands achtergrond.

Corona

Chaby Han meldt op twitter dat hij enorm veel haatberichten krijgt om het coronavirus. En dat alleen maar om zijn afkomst. “Als het virus Turkije bereikt, kun je hier niet meer blijven. Door het virus heb ik een hekel aan spleetogen.” zegt een hater in een tweet die Chaby heeft gedeeld. De twitteraar vraagt zelfs om massale deportatie van Aziaten.

“We zijn in paniek” zegt Chaby. Hij, zijn gezin en anderen met een Aziatisch achtergrond in Turkije zijn volgens hem bang voor escalatie.

Verder geeft hij duidelijkheid over de eetgewoontes van Koreanen en Japanners. “Wij eten geen insecten of vleermuizen. De meeste chinezen ook niet. Jammer dat ik dit in 2020 nog duidelijk moet maken,” zegt hij:

Wanneer hij loopt op straat, krijgt hij zelfs opmerkingen als “Kijk daar heb je iemand met het coronavirus”. Hij zit daar niet mee, maar zijn ouders wel.