12e editie NK Turks volksdansen wordt gehouden

Aanstaande vrijdag 8 januari wordt de 12e editie van het NK Turks volksdansen gehouden in de Schouwburg in Rotterdam.
Turks.nl Redactie

Het evenement wordt sinds 2004 jaarlijks gehouden rond de jaarwisseling en wordt georganiseerd door Altay Demirci. Het is een wedstrijd tussen dansgroepen, die gespecialiseerd zijn in dansen uit verschillende gebieden van Turkije. Het varieert van Egeïsche dansen, zoals de ‘zeybek’, naar ‘horon’ uit het Zwarte zee-gebied en zelfs oost-Turkse dansen uit het Kaukasus-gebied. Er is sprake van een professionele jury, die de uiteindelijke winnaar kiezen beoordelen op basis van onder andere de choreografie, de kleding, de muziek en de dans zelf.

10 jaar lang werd het georganiseerd in Utrecht, maar sinds vorig jaar wijkt de organisatie uit naar Rotterdam, omdat de gemeente Utrecht niet langer de benodigde hulp aan wilde bieden. Dat zal de komende vijf jaar ook zo blijven, aldus Demirci.

Op de vraag wat hij vindt van de Turkse folkloredansers in Nederlanders, antwoordt hij: ”Ik vind dat we niet genoeg geven om onze eigen folklore. De reden daarvoor is dat onze jongeren, ophouden met dansen zodra ze 21-22 jaar worden. Dit heeft nadelige gevolgen voor onze cultuur. Nederlanders kijken bijvoorbeeld professioneler hiernaar. Turken stoppen met dansen zodra ze trouwen.

Aanstaande vrijdag zullen er tien dansgroepen deelnemen. Een uit België, een uit Duitsland en de rest uit Nederland. Twee kindergroepen zullen ook hun talenten tonen, om alvast te wennen aan dit soort evenementen. Verder zal het Rotterdam Turkse Volksmuziekkoor ook optreden.

12463765_10205242671523098_1571372935_n.jpg