Groeiende Istanbul

Istanbul, een naam waarbij er verschillende gedachtes en gevoelens naar boven komen bij veel mensen. Een stad die je met zenuwen bezoekt en vol verdriet verlaat. Het is onmogelijk om Istanbul samen te vatten..
AvatarTurks.nl Redactie

Istanbul is de stad die de titel van hoofdstad heeft aangehouden voor drie grote beschavingen met een diepe cultuur van liefde en verdraagzaamheid. De stad van de dialoog waar religies, talen en rassen in dezelfde straten in vrede en harmonie leven met elkaar.
oldist
De stad waarbij men zich kan ergeren aan het feit dat er continu getoeterd wordt en dit in Nederland zelfs kan missen. De stad die de traditie rondom de gehele land voortzet, waarbij de vrouwen naar de ‘kuaför’ en mannen naar de ‘berber’ gaan. De stad waar je kan genieten van de lekkerste broodje vis in Eminönü en de beste kumpir in Ortaköy. De stad waarin men kan genieten van de luxe winkeltjes die te vinden zijn in de Bağdat caddesi en tegelijkertijd kan ronddwalen op de markt die een paar kilometer verderop te vinden is.
istanbul-by-ara-guler
Istanbul is meer dan de Hagia Sofia, de Blauwe Moskee en de Grote Bazaar. Het is de enige stad op de wereld die op 2 continenten ligt en deze aan elkaar verbindt door een brug. De stad die in 2010 gekozen is als één van de drie culturele hoofdsteden van Europa. De stad waar je kan bidden in de Sultanahmet moskee, de Sint-Antoniuskathedraal en de Neve Shalom-synagoge. De stad waar je overdag goed kan shoppen in de winkelstraat van Istiklal Caddesi en de stad waar kan genieten van het nachtleven in Taksim. Kortom de stad van diversiteit en cultuur.

Wat betreft het historische aspect staat Istanbul ook wel bekend als de voormalige Constantinopel. De hoofdstad van het Byzantijnse Rijk waar op 29 mei 1453 een einde aan kwam. Fatih Sultan Mehmet II ook wel ‘de veroveraar’ en gezien als ‘the legend’ voor de Osmaanse liefhebbers, was een belangrijke figuur voor de vestiging van het Osmaanse rijk als wereldmacht.  Istanbul groeide tijdens de Osmaanse eeuwen en tegen het einde van de 16e eeuw was het de grootste stad in Europa met een bevolking van meer dan 700.000. En dit zullen we binnenkort weer meemaken. Volgens voorspellingen van Euromonitor die deze maand zijn uitgezonden, zal Istanbul de meest bevolkte stad worden in Europa tussen 2017 en 2018. Hiermee zal Istanbul zowel Londen als de overige steden in Europa inhalen.

Maar in hoeverre is dit een goede teken voor de bewoners in Istanbul? Is er nog plek voor mensen in Istanbul waarbij de bevolkingsdichtheid al erg hoog is? Niemand kan ontkennen dat de derde brug en Marmaray, ook wel de grote onderzeese spoortunnel, geen bijdrage hebben geleverd aan de problemen rondom het verkeer. Ook niemand kan de eindeloze files ontkennen. Istanbul kan goed op weg om de grootste stad te worden die Europa ooit heeft gezien, mits de uitbreidingsproblemen goed worden opgepakt.

Afb. 1: Oude kaart van Istanbul
Afb. 2: Istanbul, toen de bruggen nog niet waren gebouwd. Foto van Ara Güler.