Nederlandse rappers veroveren Bodrum

Yeşim Candan

Bodrum is het ‘Turkse Ibiza’, aan de Egeïsche Zee. Dit gebied lijkt op Griekenland, met zijn witte huizen en turquoise baaien. Je bent in een mum van tijd ook aan de overkant, in Griekenland. Het Turkse Ibiza waar Hollywood meets Bollywood.

Dit gebied is een kruising tussen Ibiza en Mykonos. Hier vind je de mooiste en hipste beachclubs, waar goedgeklede vrouwen en mannen met hun merktasjes en hun merkkleding pronken. Na iedere zwembeurt wordt van zwemkleding gewisseld: het is not done om er nat te liggen. Zowel vrouwen als mannen doen dit. Overal zie je natte zwembroeken en bikini’s drogen, maar gelukkig heeft iedereen wel vier setjes bij zich. Met de mooiste zonnebrillen en geschoren basten paraderen mensen over de ingebeelde catwalk.

Bij de beste strandclubs kom je niet zomaar binnen. Je moet hier mensen kennen. Dat de euro ten opzichte van de lira gunstig is om op vakantie gaan, telt niet: je zorgt dat je portemonnee gevuld is. Vooral voor alcohol, waarvan de prijs de afgelopen jaren flink is gestegen. Maar voor het publiek in Bodrum maakt dat niet uit. Gedronken zal er worden.

Turken kunnen enorm feesten en drinken. Ze zijn dol op buitenlandse artiesten en vooral artiesten uit Nederland. Dj Kaan Deniz, de Turkse Nederlandse dj die enorm bekend is in Turkije, heeft het nummer Traag van Bizzey geïntroduceerd in Turkije. Het werd een hit. Turken vinden de melodie van de Nederlandse muzikanten geweldig.

Dit jaar is het voor het eerst dat Nederlandse muzikanten/rappers komen optreden in Bodrum. Dus komen veel Nederlanders naar Bodrum, vooral jongeren. Heel lang was dat ondenkbaar: toeristen (en artiesten) werden afgeschrikt omdat er geregeld aanslagen waren. Artiesten als Boef en Bollebof treden deze maand allebei op.

Omdat de Turken geen regels kennen, galmt de muziek door de beachclubs. Alper van Ajda Entertainment boekte eerst vooral Turkse artiesten uit Turkije, om de Turkse Nederlanders blij te maken met muziek uit hun heimat. Nu is het andersom, nu neemt hij Nederlandse rappers en muzikanten mee naar Turkije.

Nederlandse artiesten waren eerder al een trend in Spanje, nu is het ook een trend in Turkije. Ik spreek Bolllebof en ik vraag wat hij verwacht van zijn volgende optreden hier. Hij komt erg warm en verzorgend over. Hij wil vooral het publiek blij maken met de muziek die hij samen met Dj Kaan Deniz maakt. Hij is een enorme sfeermaker, een echte artiest, een performer. Kortom: het moet een feest worden.

Ondertussen zijn de beachclubs afgeladen met Turkse Nederlanders, Marokkaanse Nederlanders en Turken. Multicultureel Nederland is te vinden en te zien in Bodrum. Hier aan de kust, de Turkse kust…. Ik ben benieuwd welke muzikanten volgend jaar afreizen naar het Turkse Ibiza. Ik wacht met smart op ze.

Eerder verschenen op RTLNieuws.nl