14 en 16 jaar tegen Enise Merve Bircan en Antonio van der P.

Het openbaar ministerie eist celstraffen van 14 en 16 jaar tegen Enise Merve Bircan en Antonio Marcos van der P.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Het duo pleegde vorig jaar een reeks gewelddadige inbraken en werden uiteindelijk in Duitsland aangehouden.

Zonder enige rem gingen de verdachten koelbloedig te werk. Het OM spreekt van een ernstige en grove schending van de rechtsorde. Ze zijn onder meer schuldig aan afpersing, bedreiging, mishandeling, vrijheidsberoving en poging tot doodslag.

De verdachten waren schouder aan schouder in de rechtszaal en hielden elkaars hand vast.

Het duo sloeg in februari 2014 achtereenvolgens toe in Echten, Meppel, Lange Mierde en twee keer in Enschede. Op 26 februari werden ze in de buurt van Dortmund gearresteerd.

Bij een inbraak in Meppel sloten ze de bewoonster op in een keukenkastje. Ze droegen haar kleding en gebruikten haar parfum. Uiteindelijk dumpten ze haar in een bos bij Lelystad, waar ze de volgende dag pas werd gevonden.

Bij een camping in Enschede maakten zij vier slachtoffers. Een man werd van zeer dichtbij in zijn buik geschoten. Het slachtoffer heeft de kogel nog steeds in zijn buik, omdat het weghalen te gevaarlijk is. Hij zegt dat hij het vertrouwen in de mensheid kwijt is geraakt.

Een grootmoeder werd later op die dag urenlang gegijzeld samen met haar twee kleinkinderen. Ze kreeg een hartinfarct en heeft sindsdien last van hartkloppingen. De officier spreekt van zwaar lichamelijk letsel. Ze had eerder nooit hartklachten.

Volgens het OM kende vooral Antonio geen grenzen bij het gebruiken van geweld. De rol van Enise Merve was passiever, maar niet bepaald onderschikt. Een slechte jeugd is voor zulk geweld geen excuus, aldus de officier van justitie.

Ook moeten zij een schadevergoeding betalen van 110.000 euro aan de slachtoffers. De verdachten hebben dat geld niet, maar zulke vergoedingen zijn volgens het OM van grote symbolische waarde voor de slachtoffers. Ze kunnen een daadwerkelijke vergoeding krijgen van het Schadefonds Geweldsmisdrijven, dat de bedragen vervolgens op de daders zal proberen te verhalen.

  • Loading...