30 jaar cel voor Turkse ‘eerwraakmoord’

Turks.nl Redactie

Tevfik S. is veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf voor het vermoorden van Ozan K., volgens lokale media de minnaar van zijn echtgenote. Zijn lichaam werd gevonden in Terneuzen.

Ozan K. uit Gent zou 17 dagen lang een relatie hebben gehad met Çiğdem S., de echtgenote van Tevfik. Ze hielp volgens de officier van justitie mee met de moord.

”Ze werkte mee aan de moord om de focus te verleggen. Om haar eigen leven te redden. Niet dat Çiğdem er veel problemen mee had. Ze zei dat ze zich voelde als een ster in een spannende film. ‘Het is mijn eerste hoofdrol’”, aldus de officier.

Op 14 september 2014 werd K. ontvoerd en gewurgd. “De moordpartij gebeurde niet in een opwelling. Alles was minutieus voorbereid. De kinderen werden afgezet bij familie en Tevfik zette zijn gsm uit tijdens de feiten”, sprak rechtbankvoorzitter Anthony Van Mol. “En de familie van Tevfik was ervan op de hoogte. Op basis van de eerwraak. Een primitief denkpatroon dat in ons rechtsstelsel geen plaats heeft.”

Volgens de Gentse rechtbank is het niet bewezen dat Çiğdem mee in de auto zat op het moment van de feiten. “Het is volstrekt aannemelijk dat ze bang was van haar echtgenoot na het overspel en dus op de hoogte was van de geplande moordpartij. Maar even aannemelijk is dat ze niets wist. Ze krijgt het voordeel van de twijfel”, zei de rechter.

Tevfik kreeg de maximumstraf van dertig jaar cel. Bij het luiden van het vonnis klonk bij de dader een cynisch applaus. “Het Belgische rechtssysteem is even erg als IS!”, riep hij nog, terwijl hij door politiemannen naar buiten begeleid werd.

  • Loading...