‘4 jaar cel voor Turks-Nederlandse politieman (22) die informatie lekte aan criminelen’

Turks.nl Redactie

Tegen de Turks-Nederlandse politieman in opleiding Mehmet A. is bijna 4 jaar cel geëist door het Openbaar Ministerie. Dat werd bekend bij een zitting in de rechtbank.

De politieman in opleiding in Amsterdam wordt beschuldigd van het langdurig lekken van informatie aan criminelen. Volgens het OM verdiende Mehmet A.Mehmet A., die werkte in de arrestantenzorg en surveilleerde op straat, daar een slordige 700 duizend euro mee.

Het begon allemaal begin 2018, toen een tip de politie op het spoort zetten. Pas eind 2018 kon de politie de Turkse Nederlander oppakken. Hij had gevoelige informatie aan tientallen criminelen gelekt in de tussentijd.

“Het onderzoek heeft geleid tot een dossier met een schrikbarend grote hoeveelheid illegale raadplegingen en daarbovenop nog het veelvuldig doorverkopen van die informatie aan subjecten van de politie”, zo zei de officier van justitie in de rechtbank maandag.

De Turkse Nederlander gaf toe dat hij in zijn auto of het café spreekuur hield voor criminelen. Volgens zijn eigen schatting waren er zo’n vijftig verschillende onbekende personen voor wie hij de systemen bevraagd heeft. Hij keek duizenden keren illegaal in de systemen. Hij deed dat vrijwel altijd op uren dat hij niet werkte.

Mehmet A. speelde informatie over hennepkwekerijen door aan criminelen, die de wiethokken vervolgens konden leegroven. Volgens justitie haalde de agent in opleiding ook informatie uit de politiesystemen over Limburgse criminelen die lid waren van de motorclubs No Surrender en Satudarah of een relatie hadden met de clubs. Het ging om zeker 15 personen.

“Het was echt gevaarlijk wat de verdachte deed. Ondermijnend voor de rechtstaat. Dat belang van een goed functionerende rechtstaat moeten we beschermen”, zei de officier van justitie. Naast een celstraf eiste het OM dat Mehmet A. gedurende acht jaar geen publiek ambt mag bekleden.

Eerder werden politiemollen Mark M. en Amine A. uit Den Haag ook al opgepakt. Amine A. werd toen veroordeeld tot 4 jaar cel.

De Telegraaf laat weten dat in Oost-Nederland er een onderzoek loopt naar twee agenten van Turkse komaf die Turkse criminelen zouden hebben voorzien van gevoelige informatie.

De rechtbank in Arnhem doet op 19 maart uitspraak in de zaak van Mehmet A.