4 jaar cel voor Turkse Nederlanders om fraude

AvatarTurks.nl Redactie

Drie Turkse Nederlanders uit Utrecht zijn veroordeeld tot celstraffen tot 4 jaar wegens fraude met zorggelden. Dat meldt het AD.

Tussen 2014 en 2018 slaagden de broers erin een bedrag van 6,5 miljoen euro wit te wassen via hun thuiszorgorganisatie Dolia in Utrecht. De 47-jarige Mevlut U. werd gezien als de leider van de drie broers. Hij en zijn broer Levent (39) kregen een celstraf van 4 jaar. De derde broer, Bulent (43), speelde een iets kleiner rol. Hij kreeg 3,5 jaar cel.

De broers claimden onterecht zorggeld. Volgens de rechter werd Dolia dan ook opgericht met frauderen met pgb’s als enige doel. Ze hadden 132 cliënten. Onder andere werden er meer uren gedeclareerd dan waargemaakt. Slechts 28% van het geld was voor werkelijke zorg. Ze hadden zelfs tientallen cliënten die helemaal geen zorg nodig hadden.

Het is bewezen dat instanties voor 4,5 miljoen zijn opgelicht en dat 6,5 miljoen is witgewassen. 1,6 miljoen werd overgeboekt naar privérekeningen. Iets minder dan een miljoen werd overgemaakt naar Turkije. Dat geld ging naar aannemers die een appartementencomplex aan het bouwen waren. Een bedrag van 3,9 miljoen werd gepind en gedeeld met de budgethouders.

De broers hebben naast de straffen een beroepsverbod van 6,5 jaar in de zorg opgelegd gekregen.