6 Turkse Nederlanders worden vervolgd om rellen bij consulaat Rotterdam

Turks.nl Redactie

Het Openbaar Ministerie gaat zes mensen vervolgen die betrokken waren bij de ongeregeldheden bij het Turkse consulaat in Rotterdam in maart van dit jaar. De zes, van wie er twee minderjarig zijn, worden beschuldigd van openlijk geweld, laat het OM weten.

Een van de verdachten wordt ook vervolgd voor poging tot zware mishandeling. De 36-jarige man zou een politieagent tegen het hoofd hebben geschopt.

De rellen ontstonden bij het bezoek van de Turkse minister van Familiezaken. Zij wilde bij het consulaat Turkse Nederlanders toespreken over het referendum over de Turkse grondwet, dat in april werd gehouden.

De Turkse minister van BuZa zou in maart naar Nederland komen vanwege een verkiezingscampagne voor het referendum voor een nieuwe grondwet.

Hij kreeg geen landingsrechten van het Nederlands kabinet. Daarop kwam de Turkse minister van Familiezaken via de snelweg naar Nederland. Ze werd tegengehouden bij het consulaat in Rotterdam en uiteindelijk moest ze terugrijden naar Duitsland, waar ze vandaan was gekomen.

Die nacht raakten meerdere Turkse Nederlanders gewond bij rellen rond het Turks consulaat. Sindsdien staat de relatie tussen beide landen op een dieptepunt.

Relatie verbeteren

Het incident volgde op steeds hoger oplopende diplomatieke spanningen tussen de Nederlandse en de Turkse regering. Na het wegsturen van minister Kaya noemde de Turkse president Erdogan Nederland fascistisch en nazi-overblijfselen.

Afgelopen week liet Rutte weten dat hij de banden met Turkije weer op wil pakken. Vervolgens liet de Turkse president weten de relatie met onder andere Nederland weer op te willen bouwen.