Aanslag op Turks consulaat Rotterdam voorkomen

Turks.nl Redactie

Een man uit Rotterdam die werd opgepakt met een kalashnikov met twee volle magazijnen, wilde een aanslag plegen op het Turks consulaat in de stad.

Dat is naar voren gekomen tijdens een tussentijdse zitting. De man werd vorig jaar in december opgepakt. Hij had ook een handleiding voor het maken van een bom uit vuurwerkkruit: hij had tevens vier dozen illegaal Cobra-vuurwerk thuis, die als grondstof moest dienen voor zijn bom.

De man was een aanhanger van de terreurgroep IS. Hij had namelijk een schilderij thuis met een IS-vlag er op. De terrorist werd aangehouden na een bericht van de AIVD.

Volgens de advocaat van de man waren er geen concrete plannen. Het gesprek ging volgens hem alleen in algemene zin over de plekken waar terroristen mogelijk zouden kunnen toeslaan.

Ook de familie van de man is verbaasd.  De Rotterdammer van Marokkaanse komaf zou geen prototype terrorist zijn. “Mijn broer heeft een kind en een baan,” zegt de broer van de verdachte. Hij staat elke morgen om vijf uur op. Hij is een echte jongen van de buurt. Waarom zou hij een aanslag plegen. Misschien lag dat wapen er hartstikke lang. En ik ken zoveel mensen hier in de buurt met een wapen. Dat zegt toch niks.”