Aboutaleb doet oproep aan Turkse Rotterdammers

Turks.nl Redactie

Burgemeester Ahmed Aboutaleb wil in gesprek gaan met alle Rotterdammers met een Turkse achtergrond. Daarom heeft hij een uitnodiging verstuurd aan zijn stadsgenoten tot een zogeheten ‘samenzijn’. Dat schrijft RTV Rijnmond.

“Het afgelopen jaar was voor de Turkse gemeenschap in Rotterdam een jaar met veel pijn, verdriet en spanningen. En dit is nog steeds voelbaar in onze stad. Het is daarom goed om met elkaar in gesprek te blijven”, zegt Aboutaleb in zijn brief.

De bijeenkomst staat gepland voor zondag 24 september om 13.30 uur in RAAF. De burgemeester hoopt op de bijeenkomst de persoonlijke verhalen en de zorgen, vragen en ideeën van de Turkse Rotterdammers te horen over hun toekomst in de stad.

Onrust

Er is veel onrust geweest de afgelopen tijd met de Turks-Rotterdamse gemeenschap. Nergens wonen er zoveel Turken als in Rotterdam.

Onder andere het Turks consulaat aan de Westblaak werd meerdere keren het podium van schreeuwende en toeterende Turken. Dat gebeurde bijvoorbeeld in juli 2016, toen in Turkije een militaire staatsgreep aan de gang was.

In maart 2017 liep het uit de hand. Honderden Turkse demonstranten kwamen in gevecht met de ME. Daarbij vielen 7 gewonden, waaronder één politieagent. De rellen braken uit nadat een Turkse minister die was gekomen voor een verkiezingscampagne niet mocht spreken en het land werd uitgezet.

Daarnaast wordt Aboutaleb bekritiseerd door de Turkse gemeenschap, omdat hij demonstraties van sympathisanten van de terreurbeweging PKK toelaat in de stad. Posters met een portret van de Turkse president werden wél verboden op last van de burgemeester.

Tot slot werden diverse Turkse verenigingen gesloten door de gemeente.

https://twitter.com/TurkishTeaTime/status/904801727299411968

Op social media valt te lezen dat Turkse Nederlanders niet echt staan te popelen voor een gesprek met de burgervader.

https://www.facebook.com/gani.celik.161/posts/796447567183273