‘Aboutaleb gaf toestemming om op Turken te schieten’

Door | Binnenland

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam gaf de politie toestemming om te schieten op het team dat met minister Kaya meereisde. Mochten de beveiligers zich niet overgeven aan de Nederlandse politie, zou er geschoten mogen worden. Dat zegt hij maandagavond in een gesprek met Nieuwsuur.

Aboutaleb zegt dat de speciale eenheden waren ingezet in het geval van een mogelijke confrontatie met de beveiligers van minister Kaya. ”Het was schrikaanjagend dat zij twaalf man mee had. Brede mannen, van wie wij niet wisten of ze gewapend waren of niet. Dat heeft ertoe geleid dat wij hele specialistische eenheden hebben laten komen. Zodat wij er zeker van waren dat als het tot een treffen zou komen, wij de baas zouden zijn. De toestemming om te schieten was gegeven”, zei Aboutaleb.

Volgens Aboutaleb was zo een besluit niet nodig geweest als de Turkse consul-generaal gewoon de benodigde informatie had verstrekt. Maar hij zou zijn telefoon niet opgenomen hebben en niet hebben gereageerd op sms’jes. Dan zou duidelijk geweest zijn dat bijvoorbeeld de mannen niet bewapend waren.

Alle informatie moest komen van de inlichtingendiensten. Die traceerden de minister, maar de politie hield de verkeerde auto’s staande. Pas bij het consulaat wisten politieagenten de minister tegen te houden. Na een urenlange gijzeling werd de minister tot ‘ongewenste vreemdeling’ verklaard en uitgezet naar Duitsland onder begeleiding van de politie.

Vrouw van Arda gewond naar het ziekenhuis

Aslıhan Doğan, de vrouw van voetballer Arda Turan, is...

Çağatay Ulusoy en Gizem Karaca veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraf

Een groep artiesten, waaronder de bekende acteurs Çağatay...

Burcu Esmersoy getrouwd

De bloedmooi presentatrice Burcu Esmersoy is getrouwd met...

Ibrahim Tatlıses brengt na zeven jaar muziekclip uit

Ibrahim Tatlıses heeft na zeven jaar weer een muziekclip...