Afkopen dienstplicht Turkse Nederlanders flink duurder

Turks.nl Redactie

Het Turkse Ministerie van Defensie heeft het nieuwe dienstplichtsysteem bekendgemaakt. Ook voor Turken in het buitenland zijn nieuwe regels opgesteld.

De dienstplicht is al jaren onderwerp van discussie in Turkije. Na vele tijdelijke regelingen is de regering nu gekomen met een blijvend systeem. Naast Turken in het buitenland, kunnen Turken in Turkije de dienstplicht ook definitief afkopen.

Alle dienstplichtige Turkse mannen kunnen in het nieuwe systeem de dienstplicht voor 31.343 lira. In het nieuw systeem wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen Turken in Turkije en Turken in het buitenland. Ook Turken in het buitenland moeten hetzelfde bedrag betalen als Turken in Turkije. Het Ministerie van Defensie heeft het eurobedrag om de dienstplicht af te kopen bepaald op 5.113 euro.

Het bedrag om de dienstplicht af te kopen is gebaseerd op het salaris van een ambtenaar, dat elk half jaar gewijzigd wordt. Daardoor zal het afkoopbedrag ook elk half jaar veranderen. Dit kan lager of hoger worden, afhankelijk van factoren zoals de inflatie.

Het eurobedrag zal onafhankelijk van het lirabedrag ook veranderen, gezien het eurobedrag is gebaseerd op de koers. Dat betekent dat als de lira meer waarde verliest tegenover de euro, het afkoopbedrag goedkoper wordt voor Turkse Nederlanders.

Wanneer?

Volgens minister Akar van Defensie wordt het nieuwe systeem naar verwachting in april ingevoerd. Momenteel is het afkoopbedrag nog 2 duizend euro, terwijl het vorig jaar nog duizend euro was.

Onduidelijkheden

In een regeling van enkele maanden geleden was opgenomen dat een afkoopbedrag niet langer genoeg is. Turken in het buitenland moesten ook een online cursus volgen. In de praktijk bleken het enkele video’s over de Turkse cultuur en geschiedenis waar je vervolgens enkele vragen over moest beantwoorden.

Het is onduidelijk of die online cursus nu alsnog gevolgd moet worden voor het afkopen van de dienstplicht voor Turken in het buitenland. Op het schema zijn er in ieder geval geen extra voorwaarden te zien voor Turken in het buitenland die de dienstplicht willen afkopen.

Kritiek

Op social media is er veel ophef ontstaan naar aanleiding van de bekendmaking van het nieuwe dienstplichtsysteem. Volgens de laatste tijdelijke regeling, afkomstig uit vorig jaar, konden Turken in Turkije geboren vanaf 1 januari 1994, de dienstplicht afkopen voor 15 duizend lira. Daarnaast moest een basisopleiding van drie weken worden gevolgd.

In het definitieve systeem is het afkoopbedrag bijna meer dan verdubbeld. Daarnaast kan elke Turk alsnog worden opgenomen in het leger voor een basisopleiding. Indien er te veel aanmeldingen zijn om de dienstplicht af te kopen zal na een loting worden bepaald wie de basisopleiding alsnog moet doen en wie niet. Die basisopleiding is in het nieuwe systeem een maand, terwijl in het tijdelijke systeem dit slechts drie weken was.

Turken geboren vanaf 1994 kunnen alsnog de dienstplicht afkopen volgens de tijdelijke regeling tot 2020. Daarna moeten ze meer dan het dubbele betalen. Dit betekent ook dat tot 2020 de ene persoon de dienstplicht kan afkopen met 15 duizend lira, terwijl de andere daar meer dan het dubbele voor moet betalen.