Amsterdam vanaf zondag weer schoongemaakt

De eerste schoonmaakploeg gaat zondagochtend weer aan het werk in Amsterdam.
Turks.nl Redactie

Een woordvoerder van Abvakabo FNV zegt dat de leden in de hoofdstad tevreden zijn met het vrijdag bereikte principeakkoord over een tweejarige cao voor gemeenteambtenaren. De gemeente Utrecht hoopt dat zaterdagmiddag de eerste schoonmakers al aan de slag gaan.

Waarnemend burgemeester in Amsterdam Lodewijk Asscher is volgens een woordvoerder ‘erg blij’ met het bereikte principeakkoord. Afhankelijk van hoeveel medewerkers op de been kunnen worden gebracht, worden grote delen van de stad vanaf zondagochtend weer schoongemaakt, meldt de zegsvrouw. De woordvoerder van Abvakabo FNV stelt dat het niet lukt zaterdag nog een ploeg te formeren.

Ook de gemeente Utrecht is blij dat het akkoord er nu is. “We hebben de afgelopen tijd gezien dat de inwoners sympathiek stonden tegenover de staking. Ze hebben er veel geduld mee gehad, maar we zijn blij dat er nu gauw een begin kan worden gemaakt met het opruimen van het opgestapelde huisvuil.”

In Utrecht wordt volgens de zegsvrouw momenteel druk overlegd over wanneer de reinigingsdienst er weer aan de slag gaat. “We hopen dat we de binnenstad en de markten aan het eind van de dag schoon hebben, maar daarover zijn we nog in overleg.”

In Utrecht en Amsterdam werd het de afgelopen tijd een zooitje doordat de gemeentelijke reinigingsdiensten er het werk neerlegden uit onvrede over het verloop van de cao-onderhandelingen. In Amsterdam legden straatvegers en vuilnismannen vorige week donderdag het werk neer, in Utrecht staakten de straatvegers sinds de nacht na Koninginnedag en sinds vorige week donderdag staakten ook de vuilnismannen daar.

Novum