Amsterdammer Anil S. op Nederlandse terrorismelijst

Turks.nl Redactie

De 25-jarige Anil S. uit Amsterdam is op de nationale terrorismelijst gezet. Hij heeft banden met de extreem-linkse terreurorganisatie DHKP/c die vele aanslagen heeft gepleegd in Turkije.

Waar Anil S. exact van wordt beschuldigd, is nog onbekend. Ook is niet bekend of hij direct betrokken was bij terreurdaden.

De terrorismelijst bevat ‘personen en organisaties die zijn betrokken bij terroristische activiteiten’. Hun banktegoeden worden bevroren zodat ze niet meer bij hun geld kunnen. Het grootste deel van de namen op de lijst worden verdacht van jihadistisch terrorisme, maar dat geldt niet voor Anil. Buiten Anil, komen ook andere namen van Turkse Nederlanders voor op de lijst.

S. is op 14 juli opgenomen in de lijst. Twee jaar geleden kwam hij in het nieuws omdat hij werd opgepakt in Turkije. Hij demonstreerde namelijk samen met DHKP/c’ers op 1 mei, de arbeidersdag. Hij zat maandenlang vast. Zijn familie beweerde dat hij onschuldig was en dat hij enkel ‘langsliep’ toen hij werd opgepakt.

DHKP/c

De Devrimci Halk Kurtulus Partisi-Cephesi, oftewel Revolutionaire Volksbevrijdingspartij/-front, is een marxistisch-leninistische organisatie die strijdt tegen de Turkse regering.  Met geweld willen zij de overheid omver werpen en een communistische staat stichten. Zij staan bekend om doelgerichte executies en zelfmoordaanslagen, waaronder op de Amerikaanse ambassade in de Turkse hoofdstad.

Nederland

Volgens Turkije gebruikt de terreurorganisatie Nederland als thuisbasis voor activiteiten. Veel verdachten lopen hier vrij rond, ondanks verzoeken voor uitlevering. Ook de muziekgroep Grup Yorum, die de terreurorganisatie openlijk steunt, treedt vaak op in Nederland.

Dat Nederland wordt gebruikt als thuisbasis, wordt bevestigd in een rapport van de AIVD.

In een bericht op Facebook laat de Europese tak van de DHKP/c weten te zullen opkomen voor Anil, wat zijn banden met de terreurorganisatie bevestigt.

https://www.facebook.com/1128980143782060/photos/a.1133073363372738.1073741828.1128980143782060/1802362529777148/?type=3