Anti-islamitische teksten in VMBO-boek

Op internet is ophef ontstaan om anti-islamitische teksten in een lesboek maatschappijleer voor 3-VMBO.
Turks.nl Redactie

De leerstof omvat teksten dat doet denken aan uitspraken van PVV-leider Geert Wilders. Het begint over de integratie van nieuwe Nederlanders en dat ze ‘dikwijls een taalachterstand hebben’. 

Islam
De tekst gaat verder over de islamitische achtergrond van niet-westerse allochtonen. “Wereldwijd komt de islam met enige regelmaat in het nieuws als een onverdraagzame godsdienst die vrouwen discrimineert en oproept tot haat tegen andersdenkenden,” aldus het boek. De Islam wordt weergeven als een bedreiging voor Nederlandse waarden.

Criminaliteit
In het vervolg van de tekst wordt, zonder bronnen, beweerd dat allochtonen naar verhouding een groot aandeel hebben in de criminaliteit. Marokkaanse ouders zouden hun zonen zonder toezicht hun gang laten gaan. “Allochtonen behoren vaak tot de kansarme groepen in de samenleving. In elke maatschappij zijn het de groepen met de grootste achterstand die het meest met justitie te maken krijgen,” aldus het lesboek.

Tunahan Kuzu
Op Facebook laat Denk-kamerlid Tunahan Kuzu weten dat hij schriftelijke vragen zal stellen n.a.v. de teksten in het boek. “Voor het vaak maatschappijleer voor het VMBO wordt er serieus inspanning gepleegd om angst, haat en verdeeldheid te injecteren in de hersenen van VMBO-leerlingen,” aldus Kuzu.

De tekst:

Cfqe-q-W4AAtb8W.jpg

De voorpagina van het boek:

CfqjpqGWEAIpxGy_1.jpg