Turks.nl

Antwerpse burgemeester verontschuldigt zich voor gebruik van term ‘Koerdistan’

antwerpen

Burgemeester Patrick Janssens (sp.a) verontschuldigt zich bij de Turken omdat hij had verwezen naar ‘Koerdistan’. Hij verbiedt ook manifestaties rond het Turks-Koerdisch conflict in sommige wijken.

Janssens ontving heel wat reacties vanuit de Turkse gemeenschap na een interview op het VRT-journaal. De burgemeester had toen verwezen naar Koerdistan. Dit ligt bij de Antwerpse Turken zeer gevoelig.

Op de sociale netwerksite Facebook ontstond zelfs een groep ‘Geachte burgemeester Patrick Janssens, duid Koerdistan eens aan op de wereldkaart’. De burgemeester stuurde daarop een mail waarin hij zich verontschuldigt voor het woordgebruik en dat het niet zijn bedoeling was om zich in te laten met interne aangelegenheden in Turkije. Hij benadrukt dat hij als burgemeester nooit stelling inneemt.

Geen manifestaties meer
De burgemeester zat woensdag samen met een delegatie van de Turkse gemeenschap in Antwerpen. Rond de tafel zaten vertegenwoordigers van de Unie van Turkse Verenigingen, de Turkse moskeeën in Antwerpen en enkele ouders en jongeren.

Afgelopen weekend vonden in de Van Kerckhovestraat rellen plaats tussen Turken en Koerden. Het was al een week heel onrustig in de wijk.

Het conflict begon met een molotovcocktail tegen de gevel van de vzw Turks cultuur centrum in de Van Kerckhovestraat. 

Bron: gva.be 

Turks.nl Redactie

Volg Turks.nl