Asli en Cemil’s 4-stappenplan voor werklozen

Ben je een Turkse Nederlander en werkloos? Geen paniek! In deze 4 stappen kom je aan een goed betaalde baan bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, aangeboden door niemand minder dan Minister Lodewijk Asscher. Gebaseerd op het succesverhaal van Cemil Yilmaz en Asli Bolat.  
Turks.nl Redactie

Ingezonden stuk.

Asli Bolat is nu werkzaam bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Cemil Yilmaz als gespreksleider bij hetzelfde Ministerie. Wil jij dit ook? Volg dan het 4 stappenplan. 

Stap 1: de Turks Nederlandse achterban voor de gek houden
Dit is een cruciale stap en moet subtiel gedaan worden. Zorg dat je de Turks Nederlandse achterban achter je hebt staan, door ze er heilig in te laten geloven dat je met de beste bedoelingen opkomt voor hen en een stem bent voor de stemloze. Organiseer bijeenkomsten voor Turkse Nederlanders en open een Facebook-pagina. Hiermee wek je de indruk naar deze mensen te luisteren en geef je hen redenen om jou te vertrouwen.

Stap 2: opvallen bij Minister Asscher
Deze stap veregt ultieme beheersing van je uitingen. Om op te vallen bij de Minister, oftewel jouw toekomstige werkgever, moet je kritisch zijn naar zijn beleid. Je moet durven in te gaan op zijn uitingen, beslissingen en opvattingen, maar natuurlijk niet te veel. Ingaan op hem toont lef, maar doe je dit te veel dan zal hij je niet mogen. Wees ook niet te soft, anders zal je achterban je verwijten van eigen gewin en zelfprofilering. Indien dit het geval is: post een bericht op je Facebook-pagina, waarin je aangeeft dat er bepaalde signalen ter ore zijn gekomen. Benadruk dat je het erg jammer vindt dat men je verwijt hiervan en maak opnieuw duidelijk dat je je volledig hebt ingezet voor een hoger doel, namelijk: zogenaamd een tegengeluid zijn. Dit noemen we damage control.

Wees aanwezig bij alle bijeenkomsten en/of evenementen waar je in interactie kunt met de Minister, want wil je opvallen dan moet je structureel zijn. Laat hem jouw gezicht bij iedere mogelijkheid weer zien en zorg dat je iets zegt of doet dat bij hem blijft hangen als hij vanavond weer in zijn bed ligt. (Minimaal 5 keer de Minister aanspreken is aangeraden). 

Stap 3: in beweging blijven
Dit is de stap waarbij de Minister al waarschijnlijk jouw naam en gezicht herkent en het één het ander over jou heeft onderzocht. Dat je bekend bent bij de Minister zegt niet dat je nu achterover kunt leunen en kunt wachten op een baan. Nee, je zult door moeten blijven hameren. Spreek in de media over zijn beleid, wees daarin opnieuw kritisch, maar niet te kritisch. Geadviseerd wordt: in verschillende media te spreken. De ene keer voor de krant, de andere keer op de radio. Laat zien dat je een krachtige achterban hebt, omdat je veel mensen bereikt.  Op deze manier zal je potentiële werkgever denken dat je invloedrijk bent. Houd dus je achterban, oftewel de Turkse Nederlanders nog even goed onder duim. 

Stap 4: accepteren van de baan en laten vallen van de achterban
Gefeliciteerd,je bent niet meer werkloos! Als je de stappen goed hebt door genomen heeft Minister Asscher je een baan aangeboden. Accepteer deze, denk er geen moment over na. Niet omkijken naar de Turks Nederlandse achterban, want iedereen moet tenslotte aan zijn eigen brood denken, niet waar? Dat je de achterban hebt misleid en gebruikt, daar moet je mee leren leven. Je wordt immers rijkelijk beloond met je nieuwe goed betaalde baan bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat Minister Asscher knuffelt met baantjes om het zwijgen op te kunnen leggen moet je maar even voor het gemak vergeten. Succes met je nieuwe uitdaging!