Aya Sofya moskee wordt ontruimd

Leden van de Aya Sofyamoskee in Amsterdam-West zijn donderdag begonnen met het leegruimen van het pand aan de Postjesweg.
Turks.nl Redactie

Ze staan vanaf maandag op straat en willen de komst van de ontruimingsploeg niet afwachten. Dat meldt rtvnh.nl.

De moskeevereniging heeft aan de rechter beloofd dat het pand, dat eigendom is van woningcorporatie Stadgenoot, per 1 november leeg is. Er is een andere bestemming voor. Maar de moskeevereniging heeft vooralsnog geen alternatief.

Geen contact meer
Sinds een aantal maanden is er overleg met de gemeente over een tijdelijke locatie voor de Aya Sofya moskee. Een voormalig schoolgebouw in de Cabralstraat in Amsterdam-West heeft de voorkeur van het bestuur. De gemeente zou daar onderzoek naar doen, maar volgens voorzitter Fatih Dag is er de afgelopen tien dagen geen contact meer geweest. Een woordvoerder van wethouder Maarten van Poelgeest kon daar vandaag nog geen reactie op geven.

Eind aan gesteggel
Met het leegruimen van het huidige pand aan de Postjesweg komt een einde aan jaren van gesteggel tussen de moskeevereniging, woningcorporatie Stadgenoot en de gemeente. Die partijen werkten samen aan het ontwikkelen van het Westermoskee-project. De Westermoskee zou het nieuwe onderkomen worden van de leden van de Aya Sofyamoskee. Ook zouden er nieuwbouwwinggen komen. Maar de bouw van de moskee ligt nog steeds stil, onder andere door onenigheid over de bouwvergunning. Volgens woordvoerder Dag staan de leden van de Turkse moskee aankomende maandag op straat. Hij hoopt op snel overleg met de gemeente.

Foto: RTVNH/Thijs Peerdeman

  • Loading...