Bade (4) heeft je hulp nodig!

Door | Binnenland

De tijd dringt voor Bade. Mensen van niet-westerse afkomst worden verzocht zich met spoed aan te melden als stamceldonor.

Vader Muhammet is ten einde raad. Begin van de zomer is bij zijn dochter leukemie vastgesteld. De traditionele behandeling slaat niet aan. Alle hoop is op de stamceltransplantatie gevestigd. De tijd dringt voor Bade. Binnen de familie zijn er helaas geen geschikte stamceldonoren. Ook bij de stamceldonorbank is geen geschikte donor gevonden.

Wereldwijd hebben al miljoenen mensen zich opgegeven als stamceldonor. Van al deze donoren is de weefseltypering bekend. Alle landelijke bestanden zijn aan elkaar gekoppeld om hieruit een geschikte donor te vinden. Aangezien de weefseltypering erfelijk is, zijn de stamcellen van een persoon met niet-westerse achtergrond het meest geschikt voor de 4-jarige Bade. De kans dat iemand een match is is slechts 1 op de 50.000. Helaas is het aantal donoren met een niet-westerse achtergrond nog relatief klein waardoor die kans nóg kleiner is voor mensen zoals Bade.

Muhammet waarschuwt mensen voor oplichters die geld inzamelen voor Bade. Hij geeft nadrukkelijk aan dat hij voor de de behandeling van haar dochter geen geld nodig heeft. Het enige waar hij naar op zoek is, is een geschikte stamceldonor.

Om een lang verhaal kort te maken:
Bade heeft je hulp nodig. Via de website ikwilstamceldonorworden.nl kan je je opgeven als stamceldonor. Je ontvangt binnen enkele dagen een aanmeldpakket. Vanwege de vele aanmeldingen kan dit wellicht langer duren.

In het pakket bevinden zich swaps (wattenstaafjes) waarmee je wangslijmvlies af kan nemen. Hieruit wordt de weefseltypering bepaald. Deze swaps kan je vervolgens met de bijgesloten enveloppe kosteloos terugsturen naar de stamceldonorbank. Wanneer blijkt dat je mogelijk een goede match bent wordt er contact met je gezocht om de procedure verder te bespreken.

Let op: je kunt je niet aanmelden voor alleen Bade. Je weefseltypering wordt opgenomen in het internationale donorbestand. Dit vergroot de kans dat een patïent een geschikte donor vindt. Dat kan Bade zijn, maar dat kan ook iemand anders aan de andere kant van de wereld zijn.

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...