BBC Türkçe deelt nepnieuws over dader Utrecht

Journalist Yusuf Özkan van BBC Türkçe deelt nepnieuws over de vermoedelijke dader van de schietpartij in Utrecht.

Bij de schietpartij in Utrecht zijn vooralsnog 3 doden en 9 gewonden gevallen. De politie meldt dat Gökmen Tanış, geboren in Turkije, wordt gezocht in verband met de schietpartij.

In tegenstelling tot berichtgeving van lokale media en de politie, waaruit blijkt dat de vermoedelijke schutter werd vervolgd voor verkrachting en stond eerder voor de recht vanwege inbraak en diefstal en nergens wordt gesproken over terrorisme, meldt BBC Türkçe dat de schutter banden heeft met IS.

Özkan, de auteur van het artikel, dat volop wordt gedeeld in Turkse media, gebruikt als bron een anonieme zakenman uit Utrecht. Die beweert dat de schutter eerder in Tsjetsjenië heeft gevochten en enkele jaren geleden is gearresteerd en vrijgelaten om banden met IS.

Verder beweert de anonieme zakenman dat de schutter uit Yozgat komt en geboren is op 2 juli 1981. De schutter zou zich buiten de Turkse gemeenschap houden.

Buiten de anonieme bron melden noch de autoriteiten noch lokale media die inzage hebben gehad in zijn strafdossier iets over terrorisme en kan het nieuwsartikel van BBC Türkçe worden gekwalificeerd als nepnieuws.

UPDATE

Bronnen melden op Twitter dat de schutter heeft gehandeld uit eerwraak. Hij zou zijn schoonzus hebben willen doden.