Bejaard Turks echtpaar moet €200.000 terugbetalen

AvatarTurks.nl Redactie

Een Turks echtpaar moet mogeljk 200.000 euro terugbetalen aan de sociale dienst in Den Haag wegens fraude.

Het gaat om de 73-jarige Mehmet S. en zijn 66-jarige echtgenote Ayden, meldt AD.nl. Zij ontvingen tussen 2002 en 2014 in totaal 160 duizend euro aan bijstand. Onterecht, omdat ze in Turkije grond en appartementen zouden bezitten.

De situatie zou aan het licht gekomen zijn na een ‘anonieme tip’. Er volgde een onderzoek in Turkije. Uit de aangifte van S. in Turkije bleek dat hij vlakbij Istanbul appartementen zou hebben op een bouwgrond die zij bezitten.

Mehmet S. beweerde dat het appartementencomplex niet van hem is. Wel zou hij de grond bezitten. Hij had het gekocht toen hij nog werkte, voor 40.000 gulden. Uit zijn belastingaangifte in Turkije bleek echter dat hij wel eigenaar is van het complex.

Ook meent hij ongeletterd te zijn. Dat werd in twijfel getrokken: hij vult zijn eigen belastingpapieren en die van zijn kinderen in in Turkije. Dat zou niet passen bij iemand die ongeletterd is.

Er hangt nu een terugbetaling van 200.000 euro boven het hoofd van het echtpaar, inclusief boetes. Justitie vindt dat niet genoeg en eist zelfs een celstraf van vier weken wegens uitkeringsfraude. Ze hadden eerst hun vermogen op moeten maken voordat ze bijstandsgeld hadden mogen ontvangen, vindt de officier van justitie.

De rechtbank doet over veertien dagen uitspraak.