Belangrijk: Zo controleer je of je kunt stemmen

Turks.nl Redactie

Wil jij meebeslissen wie de volgende president wordt van Turkije? Dan moet je zeker weten dat je kunt stemmen.

Om niet teleurgesteld te worden bij de stembus, moet je vooraf controleren of je wel bent geregistreerd als stemgerechtigde. Dat kun je doen op de website van de kiesraad (zie links hieronder). Volg de onderstaande stappen om te kijken of je kunt stemmen. Zo niet, hoe je je kunt inschrijven.

1. Houd je Turkse ID-kaart (nüfüs cüzdanı of kimlik kartı) bij de hand. Deze heb je nodig bij de controle, de registratie en tijdens het stemmen. Geen (geldige) Turkse ID-kaart of paspoort? Dan kun je deze aanvragen bij het consulaat in Rotterdam, Amsterdam of Deventer. Ga naar konsolosluk.gov.tr om een afspraak te maken.

2. Controleer of je bent ingeschreven in het register. Klik hier om naar de website te gaan van de Turkse kiesraad. De melding die je wilt krijgen is ‘Kişi bilgileriyle Yurt Dışı Seçmen Kütüğünde kayıtlıdır.’ Dan ben je namelijk al ingeschreven.

Niet ingeschreven? Lees dan verder.

3. Niet kunnen stemmen heeft te maken met het feit dat je adresgegevens niet bekend zijn bij het Turkse consulaat. Dit is eenvoudig te fixen. Enige wat je hoeft te doen, is het invullen van DIT FORMULIER en op te sturen/af te leveren bij het consulaat waar je bent ingeschreven.

LET OP: Wil je het opsturen? Dan moet dat met een kopie van je Turkse ID en  middels aangetekende post. Normale briefpost zal worden genegeerd.

Tip: regel je inschrijving snel, want voor 22 mei moeten je gegevens bekend zijn bij het consulaat. Anders kun je niet stemmen. Het stemmen kan tussen 7 en 19 juni.