Belastingambtenaar verdacht van witwassen via Turkije

AvatarTurks.nl Redactie

Een echtpaar uit Almelo kocht twee panden in een winkelstraat terwijl ze daar onvoldoende inkomen voor hadden. Dat zou zijn gedaan met geleend geld uit Turkije, maar de officier van justitie denkt dat er sprake is van een witwasconstructie.

Na negentien jaar raakte Dilek B. haar baan kwijt bij de Belastingdienst wegens verdenking van belastingfraude. Volgens de officier van justitie heeft zij samen met haar man liefst 165.000 euro witgewassen via ‘de Turkse route’. Tegen haar wordt nu een werkstraf van 120 uur geëist. Haar man riskeert drie maanden voorwaardelijk en 240 uur werkstraf. Ook is er beslag gelegd op de twee panden.

Zorgfraude

Aanleiding voor het onderzoek was de gang van zaken rond het zorgbureau van de zoon van het echtpaar. Bij dat zorgbureau zij zijn gefraudeerd en het geld zou door de zoon zijn overgedragen aan zijn ouders. Maar genoeg bewijs van zorgfraude is er niet. Dilek B. ontkent dat er een cent van haar zoon naar hun is gegaan.

Schoonmoeder

Ook ontkent B. dat zij en haar man geld hebben wisgewassen om de woningen te kunnen kopen. Haar schoonmoeder leende het echtpaar liefst 80.000 euro van een rekening waarop 103.000 euro stond. De officier van justitie vraagt zich af hoe de bejaarde en ongeletterde vrouw, die woont op het Turkse platteland, aan het geld komt. Het gaat volgens de aanklager om een ‘kasrondje’: het geld wordt ‘rondgepompt’ om de uiteindelijke herkomst te verhullen. Op 15 februari volgt een uitspraak.