Belastingfraude van 19,5 miljoen via Turkije

Door falende controlesystemen kon belastingambte Egon D. 19,5 miljoen euro wegsluizen via Turkije. Dat meldt telegraaf.nl.
Turks.nl Redactie
Total
0
Shares

Pas een maand na de miljoenenfraude begon er een alarmbel te rinkelen, maar het was toen al te laat.

Uit onderzoek van FIOD blijkt dat de belastingambtenaar twee controles bij de Belastingdienst in Arnhem kon omzeilen met smoesjes. Het werd evenmin opgemerkt door de speciale afdeling die grote teruggaven controleert. Ook de fraudeafdeling van Rabobank, die het bedrag heeft ontvangen, kwam niet in actie.

Egon D. omzeilde eenvoudig een controlesysteem van de Belastingdienst. Hij zette de miljoenenteruggave klaar in het systeem. Toen zijn collega een week later op vakantie was, keurde hij de transactie goed. Normaliter moest de collega de transactie controleren. Een ander ambtenaar die grote betaalopdrachten moet checken, zag het vervolgens over het hoofd.

Het gestolen geld werd binnen enkele uren na ontvangst overgemaakt naar Turkse rekeningen. De eigenaar van de rekeningen is nog voortvluchtig. Hij heeft het bedrag inmiddels wel omgezet in goudstaven en is 1,3 miljoen door hem opgenomen.

Egon D. ging na de transactie naar Turkije om zijn deel te innen bij medeverdachte Sakis O., maar snel komt hij erachter dat hij beet is genomen. Sakis D. laat niets meer van zich horen en is verdwenen. Alleen Sakis heeft toegang tot de rekeningen met de miljoenen. De frauderende belastingambtenaar is zelf bij de neus genomen, nota bene door zijn partner in crime.

Egon keert terug naar Nederland met de hoop dat de fraude niet wordt ontdekt. In zijn afwezigheid liet de Belastingdienst de alarmbellen afgaan en is zijn droom voorbij.

  • Loading...