België: ‘PKK is geen terreurbeweging’

Turks.nl Redactie
Total
678
Shares

De Belgische rechtbank heeft geoordeeld dat 36 leden van de terreurbeweging PKK niet volgens de terrorisme-wetgeving kunnen worden vervolgd.

Volgens de rechter moet het conflict tussen Turkije en de terreurbeweging PKK worden gezien als gewapend conflict en niet als terrorisme.

Daarmee bevestigd de rechter in hoger beroep een eerdere uitspraak, waarbij de PKK niet als terreurbeweging kon worden beschouwd. Het zou enkel een gewapende beweging zijn.

De Belgische aanklager beschuldigt PKK-leden ervan in België en in andere west-Europese landen kinderen van hun familie los te rukken en op te leiden in terroristenkampen in Griekenland en Irak.

Daarnaast worden de PKK-leden verdacht van valsheid in geschrifte en fondsenwerving.

Al deze verdenkingen zijn volgens de rechter geen terroristische activiteiten. ”Een gewapende strijd kan niet worden gezien als terrorisme”, oordeelde de rechter.

De Belgische openbaar aanklager mag nog naar de Hoge Raad gaan.

PKK

De PKK is een terreurbeweging die vooral actief is in zuidoost-Turkije. Al tientallen jaren wordt de lokale bevolking geteisterd door bomaanslagen en liquidaties. Inmiddels zijn tienduizenden slachtoffers gevallen door de terreur van PKK.

De terreurbeweging pleegt regelmatig zelfmoordaanslagen en bomaanslagen op de lokale bevolking om de macht te krijgen in het zuidoosten van Turkije. Ook worden er bomaanslagen gepleegd tijdens sportevenementen.

Eind 2016 kwamen tientallen mensen op bij een terreuraanslag van PKK in Istanbul tijdens een voetbalwedstrijd van de Turkse voetbalclub Beşiktaş.

Ook eisen ze liquidaties op leraren op die in het gebied werkzaam zijn.

https://twitter.com/rzaorman/status/877640180017930240

  • Loading...