Belgische journalist Mehmet Koksal mag VS niet in: ‘vermoedelijk terrorist’

De Turks-Belgische journalist Mehmet Koksal mag de Verenigde Staten niet in.
Turks.nl Redactie

Dat meldt De Morgen.

Hij zou vanaf eind juli een toeristische reis maken met zijn echtgenote en hun zoon van vijf. Hij zou ‘een vermoedelijke terrorist’ zijn, schrijft hij in de Amerikaanse krant The Wall Street Journal: “Het Amerikaanse State Department (het ministerie van Buitenlandse Zaken, red) had me in 2008 nog uitgenodigd om de campagne van de presidentsverkiezingen te volgen, dit is absurd”, vindt de journalist.

Koksal is momenteel actief bij de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) en vicevoorzitter van de Franstalige vereniging van beroepsjournalisten AJP (Association des journalistes professionnels).

De AJP meldt vandaag dat hij ook de Turkse nationaliteit heeft. Begin juli werd Koksal gemeld dat zijn aanvraag om de VS binnen te mogen – via het Electronic System for Travel Authorization (ESTA) – geweigerd werd. Hij vroeg daarop een toeristisch visum aan waarvoor hij op gesprek moest in het Amerikaanse consulaat in Brussel. De diplomaten garandeerden hem dat alles goed zou verlopen. Dat draaide echter op niets uit. Zijn aanvraag voor een toeristisch visum is nog steeds “in behandeling”. Zijn vrouw en kind, die al toestemming via ESTA hadden gekregen, zagen die toestemming ingetrokken worden.

De Amerikaanse autoriteiten gaven geen verklaring. Ook is geen beroep tegen de beslissing mogelijk. Het geld dat hij in de reis stak, ongeveer 4.500 euro, is hij kwijt. De annulatieverzekering geldt immers niet bij een geweigerde inreis. Koksal zegt niet te weten welk onderdeel van zijn werk voor Washington een probleem stelt. “Ik ben vier maal in de Verenigde Staten geweest, waarvan een keer op uitnodiging van het State Department, en ik ken de laatste vier Amerikaanse ambassadeurs in België persoonlijk”, benadrukt Koksal nog het gebrek aan transparantie. Volgens De Morgen nam de journalist een Amerikaanse advocaat onder de arm.