Bijeenkomst IYI Parti in Nederland afgeblazen na bedreigingen

Turks.nl Redactie

Een Turkse verkiezingsbijeenkomst die zondagavond zou plaatsvinden in Vlaardingen, is geannuleerd.

De eigenaar van het restaurant, waar de bijeenkomst zou plaatsvinden, is namelijk bedreigd. Ook de organiserende ‘Turkse Raad’  zou bedreigd zijn, vertelt voorzitter Sefa Yürükel.

Op de bijeenkomst zouden zo’n honderdvijftig mensen afkomen. De spreker zou Ayse Sucu zijn, de adviseur van Meral Aksener. Aksener is de presidentskandidaat voor de nieuw opgerichte IYI Parti.

De eigenaar van het restaurant in Vlaardingen bevestigt dat hij via social media is bedreigd. Hij wil zijn naam en de naam van zijn restaurant geheim houden, uit vrees van gevolgen. De organisatie probeert een ander locatie te vinden om de bijeenkomst toch door te laten gaan.

Volgens Yürükel komen de bedreigingen uit de hoek van aanhangers van de regerende AK Partij en de nationalistische MHP. Beiden felle tegenstanders van IYI Parti. IYI Parti is namelijk opgericht door ontevreden leden van de nationalistische partij MHP.

De MHP steunt Erdoğan voor de aankomende verkiezingen, terwijl IYI Parti fel tégen de huidige president is en een alliantie heeft gevormd met drie andere oppositiepartijen, waaronder de linkse (en grootste oppositiepartij) CHP, de islamistische Saadet Partisi en de centrum-rechtse Democratische Partij.