Bloedbank wil meer Turks Bloed

De Nederlandse bloedbank Sanquin is opzoek naar meer niet-westerse donoren. Binnenkort start een campagne waar mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse achtergrond worden gevraagd om donor te worden.

Nu zijn er te weinig mensen met een niet-westerse achtergrond die bloed geven, terwijl het wel hard nodig is. “Het aantal patiënten met die afkomst dat bloed nodig heeft, is naar verhouding even groot als het aantal westerse patiënten”, zegt een woordvoerder tegen NOS.

Mensen van die afkomsten hebben vaak een andere bloedgroep dan mensen met een westerse achtergrond. Om iedereen te voorzien van bloed wanneer het nodig is, is het dus nodig dat meer groepen bloeddonor worden.

De bekende bloedgroepen zijn A B en 0, maar er zijn ruim 350 variaties. Er zijn verschillen ontstaan in de evolutie door onder andere klimaat, milieu en andere omstandigheden. Zo heeft het bloed van mensen met een Afrikaanse afkomst vaak een kenmerk dat weerstand tegen malaria verhoogt. Als iemand uit Afrika dus bloed krijgt zonder dat kenmerk, kan het lichaam gaan protesteren.

Donor worden? Aanmelden kan op Sanquin.nl.