Breda krijgt groot Turks cultureel centrum

Door | Binnenland

De omgevingsvergunning is verleend voor de verbouwing van het voormalige politiebureau aan de Vlaanderenstraat in wijk Hoge Vucht in Breda-Noord tot Turks cultureel centrum. Dat schrijft BN De Stem.

De Turkse gemeenschap in Breda past niet langer in de Yeni-moskee in de Bouwerijstraat in de binnenstad. Er zijn zo’n 3 tot 4 duizend Turken in de stad, die nu eindelijk een Turks cultureel centrum krijgen. De Yeni-moskee is verkocht aan een projectontwikkelaar.

Deze zal niet enkel fungeren als gebedsruimte, maar er zullen ook workshops gegeven worden. Taal- en computerles, uitleg over belastingen, zorg, programma’s voor onderwijs en ga zo maar door.

De moskee in het centrum biedt plek aan zo’n 350 gelovigen. Er zullen zo’n 52 parkeerplekken komen. ”Jong en oud is welkom. Of je nu moslim bent of niet, iedereen kan hier straks binnenstappen en kennismaken”, zegt Yüksel Büyükçelik, woordvoerder van de Turks Islamitische Stichting Breda.

”Vorig jaar werd al er een voorproefje gegeven met een braderie op de binnenplaats. Veel wijkbewoners namen een kijkje. En ook de wijkraad staat achter de komst van het Turks centrum”, gaat Büyükçelik verder.

Terughoudende reacties

Volgens Büyükçelik zijn er ook terughoudende reacties. ”Het moet niet gaan knagen. Laten we de vooroordelen wegnemen, dialoog zoeken. Ongeacht religie.

Iemand mag ook een andere visie hebben, dat kan. Maar laten we elkaar wel in waarde laten.”

Büyükçelik, die acht jaar was toen hij met zijn ouders in Breda kwam wonen, over de politieke spanning tussen Nederland en Turkije: ”Dat staat ver van ons af. Daar willen we ook niet bij betrokken raken of mee geconfronteerd worden. In Breda gaan we goed met elkaar om. Laten we ons focussen op onze eigen gemeenschap en op elkaar in de wijk.”

Ceceli geboycot door Turkse media

De kans is groot dat je geen nummers meer hoort van Mustafa...

Ceceli verspreidt seksbeelden ex-vrouw

De Turkse zanger Mustafa Ceceli heeft seksbeelden van zijn...

Aref in kritieke toestand

De bekende goochelaar Aref Gaffouri verkeert in...

Zusje Rüzgar Erkoçlar ook man geworden

De bekende actrice Nil Erkoçlar was lange tijd uit beeld,...