Onderzoek naar gebroken nek Turkse opa (80), medewerker verzorgingshuis op non-actief

Turks.nl Redactie

Een medewerker van het verzorgingshuis Cordaan is op non-actief gesteld nadat de nek van de 80-jarige Osman gebroken bleek. Hij is vermoedelijk geslagen door een medebewoner.

Aanvankelijk belden medewerkers vorige week van het verzorginghuis naar zijn familie en lieten het weten dat hij met een tondeuse op zijn hoofd was geslagen door een medebewoner en daarbij gewond raakte. Toen de familie polshoogte nam, bleek er veel meer aan de hand.

Osman had zijn nek gebroken. Omdat hij dementerend is, kan hij zelf niet vertellen wat er is gebeurd. De politie is ingeschakeld en doet onderzoek. Cordaan heeft de eindverantwoordelijke van die avond op non-actief gesteld.

In de eerste instantie werd de wond aan zijn hoofd gehecht, maar er werd niks gedaan aan zijn gebroken nek. “Mijn zus barst in tranen uit en vraagt wat is er met mijn vader aan de hand? Zijn hoofd ligt op 90 graden op zijn schouders. Zijn kwijl komt uit zijn mond”, vertelt Ahmet, de zoon van Osman. “Mijn vader kan niet lopen, niet opstaan. Je moet hem echt verzorgen. Hij herkent ons niet meer.”

Volgens de familie deed het verzorginghuis erg moeilijk over extra verzorging voor zijn gebroken nek. Ze wilden een ambulance bellen, maar de dokter van het verzorginghuis zei: “Hij krijgt medicatie, na twee, drie weken zal het wel goed komen met hem. Mijn zus hamert erop dat ze een ambulance wil. De dokter geeft aan: ”Weet u wel hoeveel dat gaat kosten?”

Het is ze uiteindelijk wel gelukt. Pas in het ziekenhuis werd duidelijk dat zijn nek was gebroken. “Ze zeiden dat hij zodanig was beschadigd, dat ze er niets meer aan kunnen doen”, zegt Ahmet.

Non-actief

Cordaan zegt tegen AT5 de situatie zeer te betreuren. “We weten nog niet wat er is gebeurd en wat de oorzaak van de verwonding is. Daarvoor zijn we een onafhankelijk onderzoek gestart. Ook hebben we een melding gedaan bij de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.”

De eindverantwoordelijke verzorgster van die avond is in ieder geval op non-actief gesteld zolang het onderzoek loopt.

Osman’s zoon Ahmet hoopt erachter te komen wat er precies is gebeurd: “Ik draaide bijna door daar toen ik het hoorde. Ik belde Cordaan op en ik zei laat me de directeur spreken of iemand anders. Ik wil duidelijkheid.”

Politie-onderzoek

De familie wacht het onderzoek van Cordaan niet af en heeft aangifte gedaan voor zware mishandeling. De politie zegt nog onderzoek te doen naar de zaak.